Szigorúbb migrációs politikát terjesztett Ódor Lajos a szlovák parlament elé

A hónap végi parlamenti választásokhoz közeledve egyre nagyobb figyelmet kap a Szlovákiába irányuló illegális migráció. Az Ódor Lajos vezette kormány szerdán egy új intézkedéscsomagot is elfogadott, amelyben egyebek mellett olyan javaslatok szerepelnek, hogy az országon átutazó külföldiek ne kapjanak tartózkodási engedélyt. Zuzana Caputová szlovák elnök korábban jelezte: Novák Katalinnal személyesen kíván tárgyalni az illegális bevándorlás kérdéséről.

2023. 09. 06. 14:19
null
Pozsony, 2016. február 24. Az illegális bevándorlás várható fokozódásával összefüggésben mobil mûszaki akadályrendszer felállítását gyakorolják a szlovák idegenrendészeti szervek az osztrák határnál, Pozsonyban 2016. február 24-én. A nagy gyorsasággal kiépíthetõ Raid nevû konténeres mobil akadályrendszert az illegális migráció határokon való megfékezésére akarják használni. MTI Fotó: Starovic Tibor Fotó: Starovic Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az illegális migránsok beáramlását mérsékelni célzó intézkedések sorát terjesztette a szlovák kormány a parlament elé szerdán. Az Ódor Lajos vezette kormány egyúttal azt javasolta a képviselőknek, gyorsított eljárás keretében kezeljék a törvénymódosítási indítványt. Az intézkedéscsomag ugyanis olyan módosításokat is tartalmaz, mint például, hogy a Szlovákiában tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok számára a rendőrségnek ne kelljen kötelezően tartózkodási engedélyt kiadnia – a jövőben ez csak egy lehetőség legyen. A szlovák belügyminisztérium azzal indokolta a javaslatot, hogy Szlovákia az egyetlen olyan ország, amely ilyen esetekben tartózkodási engedélyt ad ki.

A Bumm.sk szlovákiai magyar hírportál a tárcára hivatkozva azt írta, a dokumentum vonzza a balkáni útvonalon érkező migránsokat. Az elmúlt években az illegális bevándorlók nagy része déli irányból jutott be az Európai Unió területére, az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) adatai szerint a tendencia idén sem változott: az idei év első hét hónapjában több mint 52 ezren érkeztek a balkáni útvonalon, a legnagyobb számban Szíriából.

A belügyminisztérium közlése szerint Szlovákia területén az idei év januárjától júliusáig 17 529 külföldit tartóztattak fel, 15 611-gyel többet, mint egy évvel ezelőtt.

A szlovák törvénytervezet továbbá azt is meghatározza, milyen esetekben nem indul hivatalos kiutasítási eljárás, így csökkentve a közigazgatás keretein belül folytatott procedúrák számát. „Ezek azok az esetek, amikor az adminisztratív kiutasításról szóló határozatot nem lehet végrehajtani, például annak akadályai miatt” – idézte a Bumm.sk, milyen ügyek tartoznak ebbe a csoportba.

 

Kulcsfontosságú magyar–szlovák együttműködés

Az illegális migráció mérséklését Zuzana Caputová szlovák elnök is prioritásként kezeli, és azt mondta, beszélni szeretne róla Novák Katalin köztársasági elnökkel. Caputová azzal indokolta az egyeztetések szükségességét, hogy országában sok olyan migráns van, akik korábban Magyarországon voltak. A Sándor-palota egyértelműen nyitott a tárgyalásokra, ám megkeresés még nem érkezett Pozsony részéről – közölte a hivatal a Mandiner hetilappal kedden. Hozzátették:

amennyiben ezzel kapcsolatban megkeresés érkezik, Novák Katalin szívesen biztosítja személyesen is szlovák kollégáját arról, hogy Magyarország miatt egészen biztosan nem lesz problémája Szlovákiának az illegális migrációval.

„Annak külön örülünk, ha északi szomszédunk szövetséges lesz abban, hogy megállítsuk a tömeges migrációt” – húzta alá közleményében a Sándor-palota.

Szlovák rendõrök szúrópróbaszerű ellenőrzést tartanak a Rajka-Dunacsún (Cunovo) határátkelő szlovák oldalán, 2015. szeptember 14-én. Fotó: Krizsán Csaba/MTI

A magyar–szlovák együttműködést más politikusok is kulcsfontosságúnak tartják. Gyimesi György, a Szövetség felvidéki magyar párt politikusa a Hungary Today hírportálnak adott interjújában arról beszélt, a helyi lakosok már hónapok óta figyelmeztetnek arra, migránsáradat lepte el Szlovákiát. A politikus szerint az illegális migráció mérsékléséhez elengedhetetlen a szlovák és a magyar kormány együttműködése. Rámutatott, noha a hosszú távú megoldás az lenne, hogy Brüsszel azt mondja, elege van a migránsokból, ám amíg erre nem kerül sor, addig az uniós tagállamok magukra maradtak. Felidézte, 2014-ben hazánk határkerítést épített az illegális bevándorlók ellen, ami kulcsfontosságú létesítmény lett. „El sem tudom képzelni, mi történt volna a kerítés nélkül, de mégis európai megoldásra van szükség” – fogalmazott. Gyimesi György szerint Szlovákiának nemcsak saját érdekeiért kell kiállnia, hanem Magyarországért is.

Magyarország az egyetlen európai ország, amely kiáll az értékeink mellett és megvédi azokat

– nyilatkozta a Szövetség politikusa.

 

Szigorúbb intézkedéseket szorgalmaz a szlovák lakosság

Az illegális migrációt célzó intézkedésekről a szlovák lakosságot is megkérdezték. Az AKO ügynökség felméréséből – amelyet a Joj televízió Szlovák Választási Enciklopédia című műsora számára készített – az derült ki, hogy a válaszadók 77,7 százaléka szerint a következő kormánynak fokoznia kell a az illegális bevándorlás elleni küzdelmet .

Többségük, 56,3 százalékuk azt mondta, mindenképpen szükséges az új intézkedések meghozatala.

Az eredmények azt mutatták, elsősorban a férfiak, az 50 évnél idősebb, középiskolai végzettséggel rendelkező Besztercebánya, Nyitra, Nagyszombat, Kassa és Trencsén megyében lakók, illetve a szlováktól eltérő nemzetiségűek szorgalmazzák a szigorúbb fellépést. Hasonló álláspontot képviselnek a Köztársaság (Republika), a Robert Fico volt miniszterelnök vezette Irány–Szociáldemokrácia (Smer–SD), a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), a Család Vagyunk (Sme Rodina) és a Hang–Szociáldemokrácia (Hlas–SD) pártok támogatói is.

Borítókép: Illusztráció: Az illegális bevándorlás várható fokozódásával összefüggésben mobil műszaki akadályrendszer felállítását gyakorolják a szlovák idegenrendészeti szervek az osztrák határnál, Pozsonyban 2016. február 24-én (Fotó: MTI/Starovic Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.