Csúcstalálkozóra utazott Novák Katalin a román fővárosba

Sajtóértesülések szerint Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével is tárgyalni fog a köztársasági elnök.

Forrás: Maszol, Euractiv2023. 09. 06. 11:41
NOVÁK Katalin
Bukarest, 2022. szeptember 7. Novák Katalin köztársasági elnök a Cotroceni elnöki palotához érkezik hivatalos bukaresti látogatásán 2022. szeptember 7-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalos látogatásra érkezik szerdán Novák Katalin Románia fővárosába, Bukarestbe. A Maszol erdélyi hírportál közlése szerint a köztársasági elnök a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozóján fog részt venni.

Értesüléseik szerint nincs a tervek között kétoldalú egyeztetés Klaus Johannis román elnökkel, Novák Katalin azonban találkozni fog Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével.

Novák Katalin legutóbb tavaly szeptemberben járt hivatalos úton a román fővárosban, akkor kétoldalú megbeszéléseket is folytatott román hivatali kollégájával. A köztársasági elnök legutóbb augusztus végén látogatott el a szomszédos országba, szabadságának egy részét ugyanis Székelyföldön töltötte a családjával – számolt be korábban a Maszol.

A 2016-ban lengyel és horvát közreműködéssel létrejött Három tenger kezdeményezés célja, hogy párbeszédet alakítson ki a tagállamok között. Tagjai az Adriai-, a Balti- és a Fekete-tenger között fekvő országok, nevezetesen Ausztria, Bulgária, Horvátország, Csehország, Észtország, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Románia, Szlovákia és Szlovénia. Klaus Johannis múlt héten arról adott hírt, hogy a 12 országot tömörítő országcsoport várhatóan Görögországgal fog bővülni a csúcstalálkozón, Ukrajna és Moldova pedig társult tagja lesz a csoportosulásnak – közölte az Euractiv európai ügyekkel foglalkozó hírportál. A román elnök akkor azt mondta, az ukrajnai háború temérdek geopolitikai változást okozott, amelyek a Három tenger kezdeményezést sem kerülték el. Hozzátette: a kezdeményezésnek olyan kulcsfontosságú platformmá kell fejlődnie, amely megerősíti mind a regionális, mind az európai ellenállóképeséget.

A bukaresti csúcstalálkozóra Washingtonból is érkezik küldöttség, amelyet John Kerry, az amerikai elnök klímaügyi különmegbízottja vezet majd.

A Maszol az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének közleményét idézve azt írta, a Három tenger kezdeményezés értekezlete kulcsfontosságú fóruma a regionális együttműködésnek, az energiabiztonság megerősítésének és a fenntartható fejlődés előmozdításának.

Borítókép: Illusztráció: Novák Katalin köztársasági elnök a Cotroceni elnöki palotához érkezik hivatalos bukaresti látogatásán 2022. szeptember 7-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.