Keményen fellép Kijev a front elől menekülők ellen

Körülbelül 80 ezer ukrán sorköteles férfi tűnhetett el Lengyelországban: olyan állampolgárok, akik illegális módon, zömében több ezer dollárnyi kenőpénz fejében jutottak ki a háborúban álló országból. Kijev számára most prioritás, hogy az érintetteket visszajuttassa hazájukba, emellett az ukrán parlament elé került egy olyan javaslat, amely még inkább szigorítaná a hatályos törvényeket és olyanokra is vonatkozna a hadkötelezettség, akik eddig megúszták azt.

2023. 09. 04. 21:49
null
Medyka, 2022. február 26. Ukrajnából menekülõ emberek kelnek át a lengyel-ukrán határon a délkelet-lengyelországi Medykában 2022. február 26-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erõk mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a fõváros ellen is hadmûveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenõrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekrõl is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetõintézkedéseket Moszkva ellen. MTI/EPA/PAP/Darek Delmanowicz Fotó: Darek Delmanowicz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ezeket az embereket mozgósítani lehetne és növelni lehetne velük fegyveres erőink létszámát, így erősítve védelmünket és biztonságunkat – idézte a Rzeczpospolita lengyel napilap Fedir Veniszlavszkijt, az ukrán Verhovna Rada nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottságának tagját. A politikus annak kapcsán beszélt erről, hogy bár Kijev hadiállapotot vezetett be tavaly februárban, amelynek következtében megtiltotta a katonai szolgálatra kötelezhető, 18 és 60 év közötti férfiaknak, hogy elhagyják az országot, sokan mégis nem legális módon igyekeztek elmenekülni a besorozás elől.

Noha Volodimir Zelenszkij ukrán elnök utasításba adta, hogy a katonai orvosi bizottságok által kiadott szolgálatra alkalmatlansági igazolásokat ellenőrizni kell, a hatóságok egy sor hamis dokumentumot kaphattak. Becslések szerint akár tízezer sorköteles korú férfi is így hagyhatta el hazáját, három és 15 ezer dollár közötti kenőpénzt fizetve a határon.

Az ukrán Nép Szolgája frakció elnöke, David Arachamia nemrég azt mondta, hogy az ukrán bűnüldöző szervek követelni fogják azoknak a sorköteles korú férfiaknak a kiadatását, akik a katonaság elől menekülve illegális módon hagyták el hazájukat. A lap szerint nemcsak Lengyelországhoz, hanem más kormányokhoz is fognak érkezni kérelmek. Az első ukrán állampolgárokat már át is adták a szomszédos ország hatóságainak. A Rzeczpospolita a határőrség adataira hivatkozva azt írta, 2022. február 24. és 2023. augusztus 31. között 2,87 millió 18 és 60 év közötti ukrán érkezett Lengyelországba, az országot pedig 2,8 millió ukrán hagyta el. – nyolcvanezren lényegében kámforrá váltak – írta a lengyel lap.

A hatóságok azonban arra figyelmeztettek, nemzetközi elfogatóparancsra van szükség ahhoz, hogy az érintetteket visszavigyék Ukrajnába. 

A lengyel rendőrség a lapnak elmagyarázta, hogyan működik ideális esetben egy ilyen procedúra: ha például közúti ellenőrzés során találkoznak olyan ukrán férfival, aki nem hagyhatta volna el hazáját, akkor a rendszerük mutatni fogja, olyan személyről van szó, aki ellen büntetőeljárás indult Ukrajnában. Hasonló figyelmeztetést fogalmazott meg az üggyel kapcsolatban Fedir Veniszlavszkij is, aki nem tartja kizártnak, hogy az érintettek ellen büntetőeljárást indítson az ügyészség.

Anna Michalska lengyel hadnagy, a határőrség parancsnokságának szóvivője azonban arra hívta fel a figyelmet, a statisztikai adatok nem mindig pontosak, ugyanis nem kizárt, hogy vannak olyanok, akik akár több száz alkalommal is átlépték a határt. Hozzátette: a nyolcvanezres szám azonban nagyjából pontos lehet, ami azt jelenti, ennyi potenciálisan hadköteles ukrán maradhatott Ukrajnában. Azt azonban nem tudni, hogy közülük ténylegesen hányan mentesülhetnek a katonaság alól.

A Rzeczpospolita ugyanakkor arról is beszámolt, Fedir Veniszlavszkij az ukrán parlament elé egy olyan törvénytervezetet nyújtott be, amelynek értelmében azok a 30 év feletti férfiak sem tudnak kibújni a besorozás alól, akiket eddig tanulmányaik miatt nem hívtak be a hadseregbe.

A javaslat szerint azokat is be lehetne ezentúl sorozni, akik nem folyamatosan, hanem megszakítással végzik tanulmányaikat, vagy már második, esetleg harmadik szakra iratkoznak be a felsőfokú oktatási intézményekben. Fedir Veniszlavszkij rámutatott, a tanulmányok miatti mentességet sokan igyekeznek kihasználni, ezt a számok is igazolják: míg 2019 és 2021 között 40 ezer 25 év feletti hallgató végezte tanulmányait az egyetemeken, főiskolákon, a háború kitörésével számuk 106 ezerre nőtt. Hozzátette: idén közel százezer ukrán tanul felsőoktatásban, akik között hatvanezer férfi van. Amennyiben a tervezetet a parlament elfogadja, visszamenőleg érvényes lesz azokra is, akik 2022 szeptemberében kezdték meg tanulmányaikat.

Borítókép: Ukrajnából menekülõ emberek kelnek át a lengyel-ukrán határon a délkelet-lengyelországi Medykában 2022. február 26-án (Fotó: MTI/EPA/PAP/Darek Delmanowicz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.