Nőket és betegeket visz Kijev a háborúba

Az ukrán vezetés szerint a nemi hovatartozás és a HIV, vagy a tuberkulózis sem jelent felmentést a besorozás alól.

Magyar Nemzet
2023. 09. 04. 18:01
Ukrainian PM at AFU officer graduation ceremony
LVIV REGION, UKRAINE - FEBRUARY 22, 2023 - A servicewoman holds a rifle during the graduation ceremony of the officers of the Armed Forces of Ukraine of the Hetman Petro Sahaidachnyi National Academy of Land Forces, Lviv Region, western Ukraine.NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Alona_Nikolaievych / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: Alona Nikolaievych / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas változásokat jeleznek az ukrán fegyveres erőkben Kijev új intézkedései: október 1-jétől ugyanis kötelező lesz az orvos, ápoló- és gyógyszerésznők katonai nyilvántartásba vétele – számolt be a pmg.ua munkácsi hírportál. Az intézkedés minden olyan nőre érvényes, akik legfeljebb 60 évesek és egészségügyi szempontból alkalmasak a katonaságra. A nők katonai nyilvántartásba vétele eddig önkéntes módon zajlott.

Az ukrán védelmi minisztérium hangsúlyozta, a regisztráció nem von maga után korlátozásokat a határátlépéssel kapcsolatban, tehát hazájukat továbbra is elhagyhatják, akkor is, ha már katonaként alkalmazzák őket.

Testing of samples for women's military uniform during military exercises in Kyiv
Ukrán katonanők hadgyakorlatra készülnek 2023. július 12-én Fotó: Oleksii Chumachenko / AFP/Anadolu Agency

A katonai szolgálatért felelős nők ugyanazokat a feladatokat kapják, mint a férfiak: regisztrálniuk kell magukat a katonaságnál, képzésen kell részt venniük és kötelességük bejelenteni, amennyiben változás történne lakóhelyüket, családi vagy egészségügyi állapotukat illetően. A nők besorozása már tavaly óta napirenden van Ukrajnában, eredeti tervek szerint a kötelező nyilvántartásba vételükre már tavaly sor került volna, ám elhalasztották. A védelmi minisztérium továbbá új egyenruhákat is készíttet a női katonák számára, amelyre Kijev szerint a megnövekedett létszám miatt van szükség: becslések szerint ugyanis 2015 óta kétszer annyi női katona szolgál a hadseregben, mint korábban.

Becslések szerint az ukrán fegyveres erőknek hatvanezer női tagja van, közülük körülbelül ötezren a frontvonalban vannak – írta a The Guardian brit napilap.

Módosította Kijev továbbá azoknak a betegségeknek a listáját is, amelyek már nem nyújtanak mentességet a besorozás alól. A TSN ukrán hírcsatorna közlése szerint a listán olyan betegségek szerepelnek, mint a klinikailag gyógyítható tuberkulózis, vírusos májgyulladás enyhe működési zavarral, tünetmentes HIV, endokrin betegségek enyhe diszfunkcióval, mentális zavarok enyhe tünetekkel, a központi idegrendszer lassú lefolyású betegségei, epizodikus és paroxizmális zavarok, valamint neurotikus, stresszel kapcsolatos és szomatoform zavarok.

Borítókép: Ukrán katonanő Nyugat-Ukrajnában 2023. február 22-én (Fotó: AFP/NurPhoto/Alona Nikolaievych)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.