Nők fegyverrel a fronton + képgaléria

„A csatatéren a legbátrabb férfiak is összetörnek a rémületben” – írta Deborah Harkness amerikai történész, regényíró egyik könyvében. De mi a helyzet a nőkkel? „A háborút a férfiak vívják” – halljuk sokszor a mondást, de ez napjainkban már koránt sincs így. Mégis milyen arányban harcolnak a nők az orosz–ukrán háborúban, az ENSZ békemisszióiban vagy a NATO kötelékében, kiváltképp Magyarországot képviselve?

2023. 08. 18. 17:24
null
An Israeli female soldier from the mixed-gender Bardalas battalion takes part in a training at a military camp near the northern Israeli city of Yoqne'am Illit on September 13, 2016. The Bardales battalion began operating in July 2015. (Photo by JACK GUEZ / AFP) Fotó: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) szerint „a nők kritikus szerepet játszanak a tartós béke elérésében világszerte”. A szervezet adatai alapján a nők minden területen – rendőri, katonai és polgári – részt vesznek az ilyen jellegű folyamatokban, és pozitív hatást gyakorolnak a békefenntartási folyamatokra, ideértve a nők szerepének támogatását a béke építésében. Sőt, az ENSZ szerint a következő generáció inspirálása, a polgári lakosságot – különösen a nőket és gyerekeket – érintő problémák iránt mutatott nagyobb megértés, az újszerű látásmód, a mélyebb bizalomépítés és a nők jogainak a védelme ugyancsak a „gyengébbik nem” terepen való bevetése melletti pozitív érvként szerepel.

Az ENSZ 2021-es év végi adatai szerint az egyenruhás katonák, rendőrök és terepen dolgozók 7,8 százaléka volt nő, összehasonlításként ez 1993-ban még csak egy százalék volt. 

Az ENSZ, noha támogatja, hogy a nők is megjelenjenek egyenruhás feladatokban, kiemelik, bevetésük felelőssége már a tagállamokra hárul.

 

„Csodálatos Grace”

A Military.com, amerikai katonai szakportál egy korábbi cikke úgy fogalmaz: „A nők sokkal régebb óta harcolnak és hoznak áldozatokat ezért az országért, mint sokan gondolnák”. Azonban a „gyengébbik nemnek” nem volt mindig könnyű dolga a seregben. Amint arra a portál is emlékeztet, az amerikai civil háborús időkben Cathay Williamsnek nemét eltitkolva volt csak lehetősége harcolni a férfiak között.

A második világháborút követő időkben azonban a tengerentúlon (is) a nők már nagyobb elfogadásban részesültek a hadsereg részéről, és így jelentős sikereket érhettek el. Így tett Grace Brewster Murray Hopper („Csodálatos Grace”), aki a második világháborút követően megalkotta a COBOL programozási nyelvet, a „bug” programozási kifejezést, sőt lényegében az első fordítóprogram is ő nevéhez fűződik.

Míg a fronton, az iraki háborúban Leigh Ann Hester vált emlékezetessé, amiért kimenekítette konvoját az ellenséges erők rajtaütéséből. Hester volt az első nő, aki a második világháború óta megkapta az amerikai Ezüstcsillag kitüntetést kivételes bátorságáért.

 

Ukrajna, a jelenlegi konfliktusok közül a legsúlyosabb

Jelenleg mintegy harminc háború dúl a Földön, ezek mintegy kétharmada „terroristafelkelés”, illetve nagyobb részben polgárháború, zömében Afrikában. Ezen konfliktusokban kevésbé jellemző a női katonák megjelenése, részben kulturális okokból. Igaz, azért mások mellett a mianmari vagy az algériai polgárháborúban meg-megjelennek a nők, noha csupán néhány tucatnyian. Ezzel szemben a jelenleg dúló legsúlyosabb konfliktusban, Ukrajnában ezerszám harcolnak női katonák is a fronton.

A hivatalos ukrán adatok szerint a tavaly – mások szerint 2014-ben – kitört orosz–ukrán háború kezdete óta ezernyi önkéntes csatlakozott az ukrán erőkhöz, jelentős számban nők is. Eszerint idén májusban 42 ezer nő szolgált különböző ukrán alakulatokban – a hadsereg egészében hatvanezren –, közülük mintegy ötezer a fronton teljesített szolgálatot. Az alakulatokban harcoló nők aránya a 2023-as Military Balance jelentés szerinti 688 ezer fős ukrán hadseregben 16,4 százalékos volt.

Összehasonlításképp az orosz fegyveres erők soraiban 39 ezer nő szolgál – az orosz hadsereg állománya 1,2 millió fő, noha a Kreml ezt jelenleg 1,5 millióra kívánja bővíteni. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pedig márciusban azt mondta, hogy 1100 nő vett részt eddig az ukrajnai harci műveletekben. Hozzátette, hogy harmaduk kitüntetést is kapott – ez az ukrán oldalon sem volt másképp.

 

A legbefolyásosabb kárpátaljai

Az önkéntes területvédelmi erők 68. zászlóaljának perecsenyi laktanyájába vittek minket, ott éjszakáztam, másnap reggel kiosztották a fegyvereket. De ekkor még nem gondoltam, hogy a fronton köthetek ki

– mesélte a Kárpáti Igaz Szónak adott interjúban Fábián Tímea, aki a Kárpátaljai Állami Népi Együttes hegedűművészéből lett az Ukrán Fegyveres Erők területvédelmi egységének egyik önkéntes katonája a tavalyi orosz inváziót követően.

Várakozásaival ellentétben a magyar származású nő hamar a fronton találta magát, ahol lövészként szolgált. Később pedig az első vonalban harcolóknak szállított ételt, de volt, hogy ellenőrző pontokhoz is beosztották.

Elmondása szerint amikor tavaly „nagyon forróvá vált a helyzet”, a nőket kivonták a frontvonalból. Ennek oka Fábián Tímea szerint összetett; egyrészt nagy lett a veszélye a fogságba kerülésüknek, de a férfi méretű katonai egyenruhák, bakancsok, golyóálló mellények sem segítették a nők számára a „komfort” érzését. 

Amint arra a Kárpáti Igaz Szó is felhívta a figyelmet, Fábián Tímea nemrég bekerült a 100 legbefolyásosabb kárpátaljai személyiség közé.

 

Magyarország a NATO élén

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) minden évben összegzi, hogy az egyes tagállamaiban milyen a nemek közötti egyensúly a fegyveres erők kötelékében. A legfrissebb elérhető dokumentum a 2020-as állapotokat írja le, amelyben hazánk kiemelkedően szerepelt.

 

Amíg ugyanis 2020-ban a NATO-tagállamok fegyveres erőinek átlagosan 13 százaléka volt nő, addig Magyarországon 19,9 százaléka, ezzel magasan a legnagyobb női arányt mutatva fel a politikai és katonai szövetségben. 

Sőt a magyar adatok pozitív képét erősíti, hogy a légi és szárazföldi kategóriában is – hazánk tengeri haderővel nem rendelkezik – a NATO átlaga körül alakultak a részvételi arányok.

A második helyen az Egyesült Államok állt 17,6 százalékkal. A sor végén Törökország (0,3 százalék) és Olaszország (6,2 százalék) húzódott. Azonban Luxemburg, Dánia, Belgium, Hollandia, az Egyesült Királyság vagy éppen Németország is a NATO-átlag alatt teljesített a nők arányát tekintve a fegyveres erőkben.

Borítókép: Egy izraeli katonanő (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.