„Moszkva közvetlen háborút kockáztat a NATO-val a Fekete-tengeren”

„Oroszország fellépése a Fekete-tenger nemzetközi vizein valós kockázatot teremt arra nézve, hogy mindez a NATO és Oroszország közötti tengeri háborúvá eszkalálódjon” – fogalmazott a Politicónak James Stavridis, a NATO korábbi európai főparancsnoka. Hozzátette: a NATO nem fog minden fegyvert és pénzt biztosítani Ukrajnának csak azért, hogy aztán végignézze, ahogy Oroszország egy illegális blokáddal megfojtja a gazdaságát.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico2023. 08. 17. 6:36
Az orosz haditengerészet megállított egy Ukrajnába tartó hajót, miután az nem reagált a figyelmeztetésére, 2023.08.13-án. (Fotó: Twitter)
Az orosz haditengerészet megállított egy Ukrajnába tartó hajót, miután az nem reagált a figyelmeztetésére, 2023.08.13-án. (Fotó: Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Moszkva közvetlen háborút kockáztat a NATO-val azzal, hogy nemzetközi vizeken is tartóztat fel hajókat, és gazdaságilag is próbál nyomást helyezni Ukrajnára” – fogalmazott a Politico brüsszeli hírportálnak James Stavridis, a NATO korábbi európai főparancsnoka. Mint hozzátette: az olyan tengeri eszkalációk, mint a vasárnap elfoglalt török hajó esete, arra kényszeríthetik Kijev partnereit, hogy beavatkozzanak azért, hogy megakadályozzák az ukrán gazdaság megbénítását.

Kedden az orosz védelmi minisztérium megerősítette, hogy figyelmeztető lövésekkel tartóztatta fel a Sukru Okan nevű, palaui zászló alatt közlekedő teherhajót, amelyet az ukrán külügyminiszter törökként azonosított. Az eset a Fekete-tenger délnyugati részén, a török partok közelében történt.

Stavridis az orosz taktikát kalózkodással egyenértékűnek minősítette.

„Ha Oroszország elkezdi lefoglalni a hajókat, vagy megpróbálja elriasztani őket, akkor valószínűnek tartom, hogy a NATO a hajózás humanitárius folyosójának támogatásával fog válaszolni” – fogalmazott a szövetség korábbi európai főparancsnoka. Szerinte a politikai és katonai szövetség megvédhetné az ukrajnai Odessza kikötőjébe és onnan induló hajókat a NATO harci repülőgépeivel vagy hadihajóival kísérve.

Szerinte továbbá a Kreml egyre nagyobb erőfeszítéseket tesz az Ukrajna és Európa többi része közötti kereskedelem aláásására.

Amint arról lapunk is beszámolt korábban, a Fekete-tengeren a múlt hónapban nőtt meg újra drámaian a feszültség, miután Oroszország nem hosszabbította meg az ENSZ gabonaegyezményét, amely lehetővé tette Kijev – és Moszkva számára – a gabonatermékei eljuttatását a világpiacokra, ezzel alacsonyabban tartva az árakat és segítve afrikai és ázsiai országok élelmezését.

A Kreml az egyezmény lejártát követően röviddel arra figyelmeztetett, hogy az ukrán kikötőkbe tartó hajókat katonai célpontoknak is tekintheti. Sőt, egyes jelentések szerint mintegy hatvanezer tonna élelmiszert semmisített meg az ukrán gabonaraktárakat ért támadásaival. De olyan Duna-menti ukrán kikötőkbe is indított rakétatámadásokat, amelyek NATO-tagállam közelében vannak.

Kijev „háborús kockázatú területté” nyilvánította az orosz fekete-tengeri kikötők körüli vizeket, sőt egy orosz tartályhajó ellen dróntámadást is intézett.

Az ENSZ mellett Törökország is arra kérte Moszkvát, hogy csatlakozzon újra az egyezményhez, hiszen a fekete-tengeri feszültség „senkinek sem előnyös”. Recep Tayyip Erdogan török elnök a hírek szerint a hónap végén találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, kétoldalú megbeszélésük során vélhetően a gabonakereskedelem is napirenden lesz.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár korábban ígéretett tett arra, hogy a szövetség „fokozza a megfigyelést és a felderítést a Fekete-tenger térségében, többek között tengeri járőröző repülőgépekkel és drónokkal”.

Stavridis szerint ez a Fekete-tengerrel határos NATO-tagok (Törökország, Románia és Bulgária) támogatását jelenti, annak érdekében, hogy az orosz tengeri flotta ne kerüljön katonai túlsúlyba a térségben.

Borítókép: Az orosz haditengerészet megállított egy Ukrajnába tartó hajót, miután az nem reagált a figyelmeztetésére, 2023. augusztus 13-án (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.