Feltételeket szabott Putyin a gabonamegállapodás újraindításához + videók

Az oroszországi Szocsiban ült tárgyalóasztalhoz hétfőn Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz elnök. A tárgyalások elsődleges célja az volt, hogy a fekete-tengeri gabonaegyezményt újjáélesszék, emellett az ukrajnai háború, az atomenergia és a gázszállítás is szóba került.

2023. 09. 04. 17:14
PUTYIN, Vlagyimir; ERDOGAN, Recep Tayyip
Szocsi, 2023. szeptember 4. Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) fogadja Recep Tayyip Erdogan török államfõt nyári rezidenciáján, a szocsi Bocsarov Rucsejben 2023. szeptember 4-én. MTI/AP/Pool/Kreml/Szergej Gunyejev Fotó: Szergej Gunyejev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hamarosan helyreállhat a fekete-tengeri gabonamegállapodás, amely segítette, hogy az ukrán gabona eljusson a világpiacra – idézte a Reuters hírügynökség Recep Tayyip Erdogan hétfői közleményét. A török elnök az oroszországi Szocsiban körülbelül másfél órán át tárgyalt orosz hivatali kollégájával, Vlagyimir Putyinnal.

A fekete-tengeri gabonaegyezmény tavaly jött létre Ankara és az ENSZ közreműködésével, ám Moszkva július 17-ei felmondásával megszűnt, súlyos élelmiszer-biztonsági válságot okozva. Erdogan abban bízik, sikerül olyan megoldást találni, amely megfelel az elvárásoknak, Putyin azonban hangsúlyozta, a Nyugat továbbra is korlátozza az orosz mezőgazdasági exportot a szankciókkal, és nem volt más választásuk, mint kilépni az egyezményből. Az orosz elnök ugyanakkor nem zárta ki a gabonamegállapodás újjáélesztésének lehetőségét:

ezt azonnal meg fogjuk tenni, amint az orosz mezőgazdasági termékek exportjára vonatkozó korlátozások feloldásáról szóló összes megállapodást teljes mértékben végrehajtják

– fogalmazott Putyin.

Az orosz államfő közölte, az akadályok ellenére folytatni kívánják az élelmiszerek és a műtrágyák exportját, emellett hozzájárulnak az árak stabilizálásához és a mezőgazdaság globális helyzetének javításához. Hozzátette: a fekete-tengeri folyosókat nem szabad katonai célokra használni, ahogyan ezt a Nyugat teszi. A TASZSZ orosz állami hírügynökség közlése szerint az államfők annak lehetőségét is felvetették, hogy egymillió tonna gabonát kedvezményes áron szállítsanak Oroszországból Törökországba feldolgozásra, majd onnan ingyenes szállítást biztosítanak a legszegényebb országok számára. Moszkva Katar segítségére is számít, az arab ország ugyanis jelezte, humanitárius okokból kész hozzájárulni a legszegényebb országok támogatásához.

Az elmúlt hetekben azonban különböző forgatókönyvek is születtek a gabonaszállításra vonatkozóan: Kijev és Moszkva olyan javaslatokat terjesztett elő, amelyek megkerülnék a másik fél részvételét, ám Törökország és az ENSZ továbbra is a korábbi egyezmény újjáélesztését szorgalmazza.

Az orosz és a török elnök találkozóján az ukrajnai háborúról is szó esett, amelynek kapcsán Erdogan elmondta, Ukrajnának enyhébb megközelítést kell alkalmaznia.

Törökország a háború kirobbanása óta több alkalommal is otthont adott az ukrán és orosz delegációk tárgyalásainak, ehhez kapcsolódóan Erdogan úgy fogalmazott, „készen állunk arra, hogy mint mindig, most is kivegyük részünket ebből a szempontból”. „Törökország eltökélt szándéka, hogy folytassa munkáját a tartós béke, a stabilitás és a jólét biztosítása érdekében a régióban” – tette hozzá az Anadolu Agency török állami hírügynökség közlése szerint.

A találkozót követően Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt mondta, Kijev arra számít, hogy Erdogan az ukrán elnökkel, Volodimir Zelenszkijjel is egyeztetni fog. 

A közös sajtótájékoztató során Putyin arról is beszámolt, hogy „az ukrán ellentámadás kudarcot vallott a jelenlegi állás szerint”. Emlékeztetett, Oroszország eddig sem és a jövőben sem utasítja el a tárgyalások lehetőségét. A TASZSZ közlése szerint az orosz–ukrán helyzet rendezéséről nem esett szó Erdogan és Putyin találkozóján.

Az orosz elnök egyúttal arról is beszámolt, a világ legnagyobb földgázkitermelője, az orosz Gazprom átadta a török partnereknek a törökországi gázelosztó központ létrehozásának ütemtervét. A részletekre kitérve Putyin elmondta, szerepel köztük egy közös munkacsoport létrehozása, valamint a jogi keretek megalkotása.

Oroszország mindig is felelős gázszállító volt és lesz

– szögezte le az orosz elnök.

Moszkva tavaly 21 milliárd köbméternyi gázzal, az idei év első nyolc hónapjában pedig több mint tízmilliárd köbméternyi gázzal látta el Törökországot.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) fogadja Recep Tayyip Erdogan török államfőt nyári rezidenciáján, a szocsi Bocsarov Rucsejben 2023. szeptember 4-én (Fotó: MTI/AP/Kreml/Szergej Gunyejev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.