Átlépte Kim Dzsong Un vonata az orosz határt + videók

Az észak-koreai vezető Vlagyimir Putyinnal fog tárgyalni, feltételezések szerint az ukrajnai háborúról is egyeztetnek.

2023. 09. 12. 7:12
KIM Dzsong Un
Phenjan, 2023. március 17. A észak-koreai kormány által 2023. március 17-én közreadott képen Kim Dzsong Un elsõszámú észak-koreai vezetõ, a Koreai Munkapárt fõtitkára figyeli, amint egy Hvaszong-17-es interkontinentális ballisztikus rakétát lõnek ki a phenjani nemzetközi repülõtérrõl március 16-án. A rakétafelbocsátás válasz volt a március 13-án kezdõdött amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokra. MTI/AP/KCNA/KNS Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már Oroszországban van Kim Dzsong Un – számolt be a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség kedden. Az észak-koreai vezető hamarosan vonattal érkezik Oroszország távol-keleti részére, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozzon. A felek egyelőre nem hozták nyilvánosságra, melyik városban kerül sor a találkozóra, korábbi feltételezések szerint Vlagyivosztok lehet a célpont. A Kim Dzsong Unt szállító vonatot legutóbb az oroszországi Usszurijszk városnál látták, amely körülbelül 98 kilométerre fekszik Vlagyivosztoktól északra, így már az is felmerült, mégsem ebben a városban találkozik a két vezető.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ismertette, a két vezető között négyszemközti tárgyalásokra is sor kerül, tervek szerint nem fognak sajtótájékoztatót tartani. A keddi program munkavacsorával fog zárulni – írta a TASZSZ orosz állami hírügynökség. A tájékoztatás szerint Putyin és Kim Dzsong Un megvitatják a két ország közötti bilaterális együttműködés kérdéseit, szót ejtenek a térség helyzetéről, továbbá a nemzetközi ügyekre is kitérnek majd. Peszkov hozzátette:

természetesen szomszédokként országaink érzékeny területeken is folytatnak együttműködést, amelyek nem képezhetik a nyilvános közlemények és bejelentések tárgyát.

KIM Dzsong Un
Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőnek, a Koreai Munkapárt főtitkárának a páncélvonata a Kína–Észak-Korea–Oroszország hármashatár közelében fekvő Fangcsuanból nézve 2023. szeptember 11-én Fotó: Ng Han-kuan / MTI/AP

A szóvivő szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának Észak-Koreára kivetett szankciói is szóba kerülhetnek, amellyel kapcsolatban azt mondta: „az ENSZ Biztonsági Tanácsban végzett munkákkal kapcsolatos folyamatok vita tárgyává válnak. Szomszédként és partnerként összehangoljuk tevékenységünket Észak-Koreával. Természetesen, ha szükséges, készen állunk arra, hogy folytassuk a vitát erről a témáról, ha lesznek ilyen megbeszélések”. Újságírói kérdésre válaszolva Peszkov a sajtótájékoztatón elmondta, Moszkvát nem érdeklik Washington figyelmeztetései a phenjani fegyvereladások, valamint a Észak-Koreával folytatott tárgyalások kapcsán.

Az Egyesült Államok ugyanis attól tart, Putyin fegyvereket vásárolhat a szomszédos országtól, amelyekkel az Ukrajnában harcoló orosz csapatok ellátását biztosítja.

Kim Dzsong Un vasárnap hagyta el országa fővárosát, Phenjant. Arról, hogy pontosan kikből áll a delegáció, folynak a találgatások. Az NK News amerikai hírportál szerint a Koreai Néphadsereg marsalljai, valamint Kim Mjong Sik haditengerészeti parancsnok is a vonaton van több kormánytag mellett.

Putyin és Kim Dzsong Un legutóbb 2019-ben találkoztak személyesen, az észak-koreai vezető ekkor hagyta el utoljára országát. 

Borítókép: Az észak-koreai kormány által 2023. március 17-én közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt fõtitkára (Fotó: MTI/AP/KCNA/KNS)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.