időjárás -2°C Vilma 2023. december 5.
logo

David Pressman megint beleszállt Magyarországba

Az első világháborúban elhunyt magyar katonákról emlékezett meg Kövér László

Magyar Nemzet
2023.09.07. 17:02
Az első világháborúban elhunyt magyar katonákról emlékezett meg Kövér László

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter részt vett az olaszországi Monte Grappa katonai emlékhelyen felállított magyar emlékmű avatási ünnepségén Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese társaságában.

Az ünnepségen a honvédelmi miniszter arról beszélt, 

hajdanvolt katonáink bátorsága, konok, mindent elviselő keménysége példa- és útmutatónak kell lennie mai világunkban.

 

Az első világháború alpesi frontján elhunyt, mind olasz, mind az Osztrák–Magyar Monarchia zászlója alatt harcoló katonáknak állított emlékhelyen mostantól a magyar nemzeti lobogó emlékeztet a Monarchia haderejében szolgált és áldozatul esett magyar katonákra is.

Az ünnepségen Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett, az alpesi fronton harcoló katonáknak nemcsak a tömeges pusztítás akkori legmodernebb katonai eszközeivel, de természet adta nehézségekkel, a téli hegyi körülményekkel is meg kellett küzdeniük, mégis helytálltak.

Tisztelet jár tehát mindazoknak, akiket nemzetiségüktől függetlenül szólított a hegyre a kötelesség

– tette hozzá a miniszter, hangsúlyozva, hogy a magyarok számára különösen nagy jelentősége van az első világháború itáliai frontjának. Isonzót, Doberdót és a térség más részeit a magyar feltöltésű gyalogezredek védték, sokszor hatalmas veszteségek árán. Az ellentétes oldal azonban nem akadályozhatta meg azt, hogy a két szemben álló nép tisztelje egymás hősies helytállását.

A közös megemlékezés azt is jelzi, hogy a háborúnak nincs helye soha többet országaink között, de megbecsüljük a katonahőseinket, bármelyik oldalon is harcoltak

– zárta beszédét Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A megemlékezésen részt vevő országgyűlési képviselőkből álló delegáció nevében Kövér László házelnök helyezett el koszorút és rótta le kegyeletét az Osztrák–Magyar Monarchia olasz hadszíntéren elhunyt több mint tízezer katonájának földi maradványait őrző síremléknél.

Az Országgyűlés elnöke az emlékkönyvbe lejegyzett soraiban megköszönte a nemes olasz nemzetnek, hogy kegyelettel megőrizte hőseink és áldozataink sírhelyét, és olyan időkben is hű volt hozzájuk, amikor Magyarországon egy istentelen és embertelen diktatúra el akarta törölni az emléküket. 

Ez a hely legyen örök figyelmeztetés: a háború nem hozhat megoldást semmire. Nyomában halál és pusztulás jár. Teljesedjen be rajtunk a mondás: »Ha békét akarsz, emlékezz a háborúra!«

– fogalmazott a házelnök.

Az eseményen az olasz kormány nevében a védelmi miniszter vett részt. Guido Crosetto elmondta, a hely az olasz nép számára is különleges, a nap pedig nemcsak az olaszok ünnepe, hiszen azon a vidéken olaszok és magyarok estek el és találtak közös végső nyughelyre, mára pedig az emlékezés és a barátság helyszínévé vált.

Borítókép: Kövér László, az Országgyűlés elnöke (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.