Úzvölgyébe látogatott Novák Katalin

A köztársasági elnök meglátogatta az elmúlt években híressé vált katonatemetőt.

Gábor Márton
2023. 08. 30. 10:04
null
Csíkszentmárton, 2023. augusztus 26. Ünnepélyes zászlófelvonás az erdélyi Csíkszentmártonhoz tartozó Úzvölgye temetõjében az 1944. augusztus 26-i szovjet betörés során elesett honvédek emlékére szervezett ökumenikus tábori misén 2023. augusztus 26-án. MTI/Veres Nándor Fotó: Veres Nándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A temetői látogatásról Novák a közösségi oldalán számolt be. „Úzvölgyében – kommentár nélkül”, írta bejegyzésében a magyar köztársasági elnök.

Az úzvölgyi katonai temető Székelyföldön található, ott főként az első világháborúban elhunyt magyar honvédek vannak eltemetve. A temető 2019-ben került a figyelem középpontjába, amikor Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki a székelyföldi közösség által gondozott sírkertben. 

Ahogy azt mi is megírtuk, 2019. június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen az új parcella, illetve emlékmű görögkeleti felszentelésén, a székelyek ezt élőlánccal igyekeztek megakadályozni.

Az ügy a román igazságszolgáltatás elé került. A bíróság jogerős ítéletben kimondta: a székelyföldi Hargita és a moldvai Bákó megye határán fekvő terület Csíkszentmártonhoz tartozik, és a betonkereszteket illegálisan emeltette Darmanesti (Dormánfalva) önkormányzata, amelyet arra köteleztek, hogy állítsa vissza a katonatemetőt eredeti formájába.

Borítókép: Ünnepélyes zászlófelvonás az erdélyi Csíkszentmártonhoz tartozó Úzvölgye temetőjében az 1944. augusztus 26-i szovjet betörés során elesett honvédek emlékére szervezett ökumenikus tábori misén 2023. augusztus 26-án (Fotó: MTI/Veres Nándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.