Hiába a fenyegetések, pont került az úzvölgyi katonatemető körüli ügy végére

Lebontották az illegálisan felállított betonkereszteket.

null
Úzvölgye, 2019. május 17. A Magyar Királyi 10. Honvéd Gyalogezred miskolci katonáinak a sírjai fölé dormánfalvi önkormányzat által emelt betonkeresztek a Székelyföld határán fekvő Úzvölgye átalakított magyar katonai temetőjében 2019. május 17-én. A román nyelvű felirat jelentése: Ismeretlen román hős. A román hősi emlékművet és sírokat május 17-én szerette volna felavatni a dormánfalvi önkormányzat, de az ünnepség a magyarok tiltakozása miatt elmaradt. MTI/Veres Nándor Fotó: Veres Nándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lebontották csütörtökön az illegálisan felállított betonkereszteket az úzvölgyi katonatemetőben. A Maszol erdélyi hírportál fotót is közölt a helyszínről. Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke Facebook-bejegyzésben jelentette be: „ebben a pillanatban szállítják el a törvénytelenül felállított betonépítményeket az úzvölgyi haditemetőből”. Mint írta, erőfeszítéseik nem voltak hiábavalók, és a Bákó megyei Dormánfalva (Darmanesti) felismerte, hogy kötelezettségüket teljesíteniük kell. A politikus hozzátette, sok fenyegetést kapott az elmúlt hónapokban, de kollégáival folytatták a munkát. 

Hittünk és hiszünk az igazságban, tettük a dolgunkat

− fogalmazott Borboly. 

A romániai bíróság februári jogerős ítéletében helybenhagyta az alapfokú ítéletet, amely megsemmisíti az ortodox emlékmű és a betonkeresztek építési engedélyét, kötelezi azok lebontását, illetve az eredeti állapot visszaállítását. 

2019. június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen az új parcella, illetve emlékmű görögkeleti felszentelésén, miután a székelyek ezt élőlánccal igyekeztek megakadályozni. 

Egy héttel az erőszakos cselekmények után az illetékes hatóság tisztázta: nem az úzvölgyi katonatemetőben nyugszik az a 149 román katona, akiknek a névsorát felolvasták a temető erőszakos elfoglalása utáni ceremónia részeként. A nacionalista temetőfoglalók mindezek ellenére, azóta többször szerveztek koszorúzásokat a temetőben a szerintük ott nyugvó román katonáknak. 

Borítókép: A Magyar Királyi 10. Honvéd Gyalogezred miskolci katonáinak a sírjai fölé dormánfalvi önkormányzat által emelt betonkeresztek a Székelyföld határán fekvő Úzvölgye átalakított magyar katonai temetőjében 2019. május 17-én. A román nyelvű felirat jelentése: Ismeretlen román hős. A román hősi emlékművet és sírokat május 17-én szerette volna felavatni a dormánfalvi önkormányzat, de az ünnepség a magyarok tiltakozása miatt elmaradt (Fotó: MTI/Veres Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.