Az RMDSZ elnökével egyeztetett Novák Katalin Bukarestben

– A közösségi identitás megélése nem szegregáció, hanem jogos követelése a romániai magyaroknak – fogalmazott Kelemen Hunor.

2023. 09. 06. 15:15
Novák Katalin Bukarestben találkozik a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével, Kelemen Hunorral 2023. szeptember 6-án (Fotó: Facebook/Novák Katalin) Forrás: Facebook/Novák Katalin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megérkezett Novák Katalin köztársasági elnök Bukarestbe, hogy részt vegyen a Három tenger kezdeményezés szerdán kezdődő csúcstalálkozóján. Előbb azonban még tárgyalóasztalhoz ült a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével, Kelemen Hunorral – számolt be az államfő a Facebook-oldalán.

A magyarság érdekeinek védelme az első Bukarestben is

– írta a posztjában Novák Katalin.

Hozzátette: akár kormányon, akár nem, a szövetség a határon túli magyarság vezetőivel örök. A köztársasági elnök arról is tájékoztatott, a Három tenger kezdeményezés csúcstalálkozóján gazdasági és biztonsági kérdésekről fognak egyeztetni a részt vevő felek.

A kétoldalú találkozóról Kelemen Hunor is beszámolt a közösségi oldalán, eszerint szó esett a román–magyar államközi kapcsolatokról, a romániai magyar közösséget foglalkoztató kérdésekről és aktuálpolitikáról.

„A nemzeti kisebbségi jogok csak közösségben tudnak kiteljesedni, a közösségi identitás megélése nem szegregáció, hanem jogos követelése a romániai magyaroknak” – idézte az MTI Kelemen Hunornak a közösségi oldalán közzétett állásfoglalását. A politikus a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács kedden közzétett, Romániáról szóló ötödik kisebbségügyi jelentésére reagált, amely a bukaresti kormánynak a kollektív jogokat elutasító kommentárját is tartalmazza.

Minden tisztelettel megismételjük: az állam foglalkozzon inkább a felsorolt problémák megoldásával, a törvénykezés betartásával, és ne mondjon butaságokat

– kommentálta az RMDSZ elnöke azt a bukaresti kormányzati álláspontot, miszerint a kollektív jogok szegregációhoz vezetnek, a szegregáció pedig konfliktusokhoz.

Kelemen Hunor rámutatott: a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény romániai gyakorlatba ültetését vizsgáló dokumentum tételesen megemlíti azokat a problémákat, amelyekre az RMDSZ delegációja felhívta a szakértők figyelmét tavaly júniusban és más alkalmakkor. Szerinte jogos követelése a romániai magyaroknak mindaz, amit a jelentés is megállapít.

A közigazgatási kódex visszalépést jelent a nyelvi jogok tekintetében, a szóbeli nyelvhasználati jogok gyakorlatba ültetése elmarad, a szimbólumhasználat, mint például a székely himnusz eléneklése sporteseményeken, korlátozva van. Az úzvölgyi katonatemető ügye, az egyházi ingatlanok, köztük a gyulafehérvári Batthyáneum visszaszolgáltatásának újraindítása mind-mind megoldásra vár

 – zárta a Facebook-bejegyzését az RMDSZ elnöke.

Borítókép: Novák Katalin Bukarestben találkozik a Romániai Magyar Demokrata Szövetségelnökével, Kelemen Hunorral 2023. szeptember 6-án (Forrás: Facebook/Novák Katalin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.