Dél-Afrika továbbra is tagadja, hogy fegyvereket adott Oroszországnak

Az amerikai vádakat követően független vizsgálatot indítottak, ám bizonyítékok egyelőre nincsenek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 09. 04. 6:40
RAMAPHOSA, Cyril
Fokváros, 2022. január 1. Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök beszél a 90 éves korában elhunyt Desmond Tutu Nobel-békedíjas dél-afrikai anglikán egyházi vezetõ temetésén a fokvárosi Szent György-székesegyházban 2022. január elsején. Dél-Afrikában egyhetes nemzeti gyászt tartanak a december 26-án elhunyt Tutu tiszteletére. MTI/EPA/Nic Bothma Fotó: Nic Bothma
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem talált bizonyítékot a dél-afrikai vizsgálat arra az amerikai állításra, amely szerint a múlt év végén egy orosz hajó fegyvereket rakodott volna be a Dél-afrikai Köztársaságban, hogy Oroszországba szállítsa azokat − közölte vasárnap Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök.

− Az oroszországi fegyverszállításra vonatkozó egyetlen állítás sem bizonyult igaznak − mondta az államfő a nemzethez intézett beszédében.

Egyetlen exportengedélyt sem adtak ki, és semmilyen fegyvert sem exportáltak

− tette hozzá.

Reuben Brigety, az Egyesült Államoknak a Dél-afrikai Köztársaságba akkreditált nagykövete májusban helyi újságíróknak tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a Lady R orosz teherhajó fegyvereket rakodott be egy Fokváros melletti katonai támaszponton decemberben.

Dél-afrikai vezetők azonnal elutasították a vádat, Ramaphosa kormánya pedig független vizsgálatot indított egy nyugalmazott bíró vezetésével.

Pretoria azt hangoztatja, hogy semleges álláspontot követ az orosz−ukrán háborúval kapcsolatban.

 

Borítókép: Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Nic Bothma)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.