Az új orosz taktika, ami megpecsételheti az ukrán ellentámadás sorsát

Moszkva az északkeleti fronton kezdett offenzívába, megosztva ezzel az ukrán haderő figyelmét.

Magyar Nemzet
2023. 09. 03. 10:26
null
Donyecki terület, 2023. július 14. Ukrán katonák egységük állásában, a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó fronton 2023. július 14-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk Fotó: Oleh Petraszjuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben három hónapja alig haladt valamit az ukrán ellentámadás, minimális terület visszaszerzéséért cserébe súlyos veszteségeket könyvelhettek el, addig az oroszok egy új taktikát kezdtek kidolgozni, hogy tovább lassítsák az előrenyomulást. Moszkva elkezdte északkeleten támadni az ukránokat, Kupjanszk város közelében. Az ukránok viszont délre összpontosítanak, ahol megpróbálnak eljutni az Azovi-tenger partjához. Az offenzívában házról házra, minden méterért megharcolnak.

Miközben pedig az oroszok le tudták foglalni az ukrán csapatokat az északkeleti fronton, addig arra is volt erejük és idejük, hogy a déli fronton megerősítsék a védelmüket, aknák ezreit telepítették. Az ukránoknak emellett meg kell küzdeniük a emberhiánnyal és azzal is, hogy a tüzérségük és a légierejük is gyengébb. Az ősz pedig sürgetőbbé teszi, hogy kezdjenek valamit a helyzettel, mert a sáros talajon nehézkesen tudnak majd haladni.

Az ellentámadás során eddig mindössze nagyjából hét kilométert haladtak az ukránok délen, és visszafoglalták Robotine faluját. A település feletti irányítás egy fokkal közelebb vitte őket ahhoz, hogy elérjék a stratégiailag fontosabbnak tartott Tokmak városát, de az is negyven kilométerre van, a kitűzött cél, az Azovi-tenger partja pedig még majdnem száz kilométer. 

Átjutottunk az orosz védelem első vonalán, és közeledünk a másodikhoz

 – mondta egy ukrán katona, aki Zaporizzsjában tartózkodik. Hozzátette, hogy a siker a NATO által szállított fegyvereknek, különösen az Egyesült Államokban gyártott Bradley harcjárműveknek, valamint az ukrán gyártmányú drónoknak köszönhető, amelyek hatvan kilométerre  képesek lecsapni az orosz vonalak mögött.

Északkeleten Oroszország július közepe óta fokozta a hadműveletét, több mint százezer katonát vezényeltek át.

Kupjanszk külvárosában az ukrán erőknek többnyire nyílt mezőkön kell áthaladniuk Szinkivka település közelébe, ahol az oroszok összpontosították az erőiket. A közeli falvakat már megsemmisítették, így az ukránoknak kevés lehetőségük van fedezéket keresni. Moszkva az északi támadással abban is bízik, hogy megállíthatják az ukránok előrenyomulását Bahmutnál.

A szövetségesek aggódnak, hogy nagyon lassan halad az ukrán offenzíva, ami viszont a fronton harcolókat is demoralizálja. Az ukrán külügyminiszter az uniós külügyminiszterek spanyolországi informális találkozóján üzent a kritikusoknak: 

Fogja be a száját, menjen el Ukrajnába, és szabadítson fel egyedül akár egy négyzetcentimétert is.

De arról is beszélt, hogy akik szerint lassan halad az ellentámadás, azok arcul köpik azokat, akik nap mint nap életüket adják a harctéren. Az Institute for the Study of War elemzője, George Barros pedig arról beszélt, hogy egyelőre nem látni, milyen hatással lesz a déli frontra az északi orosz támadások megerősítése.

Borítókép: Ukrán katonák egységük állásában, a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó fronton 2023. július 14-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.