„Fogják be a szájukat!” – indulatos üzenetet küldött az ellentámadás kritikusainak az ukrán külügyminiszter

Dmitro Kuleba szerint a harckocsik, rakéták és harci repülők Kijevnek történő átadása „könnyű” és „az egyetlen értelmes döntés”.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico2023. 08. 31. 20:53
Dmitro Kuleba, ukrán külügyminiszter. (Forrás: TRT World Now / Twitter)
Dmitro Kuleba, ukrán külügyminiszter. (Forrás: TRT World Now / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az ellentámadás lassú ütemének bírálata egyenlő az ukrán katona arcba köpésével, aki minden nap az életét áldozza, és folyamatosan halad, hogy felszabadítsa az ukrán föld egyik kilométerét a másik után” – fogalmazott újságíróknak Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, aki heves bírálatokat fogalmazott meg a spanyolországi Toledóban tartott informális uniós külügyminiszteri találkozó szünetében mindazokkal szemben, akik kritizálják az ukrán ellentámadás ütemét.

Hozzátette: 

Azt javaslom minden kritikusnak, hogy fogja be a száját; jöjjön Ukrajnába, és próbáljon meg maga is felszabadítani egy négyzetcentiméternyit is

Amint arra a Politico brüsszeli hírportál is emlékeztet, Ukrajna júniusban indította meg ellentámadását az orosz csapatok ellen, ám annak lassú üteme hetek óta a nemzetközi közbeszéd fókuszában van. Kijev leghűségesebb támogatói azzal érvelnek, hogy a lassú előrehaladást részben a szövetségesek katonai támogatásának (például a harckocsik, rakéták és vadászgépek) késlekedése okozza.

Kuleba egyúttal Spanyolországban is azt hangsúlyozta, hogy Kijevnek ezekből az eszközökből többre van szüksége.

„A német kormánnyal most a Taurus nagy hatótávolságú rakétákról tárgyalunk – Franciaországgal és az Egyesült Királysággal már megtettük ezt” – fogalmazott. 

Berlin ugyanakkor vonakodik a Taurus cirkálórakéták küldésétől – amelyek hatótávolsága meghaladja az 500 kilométert –, mert Németország azt szeretné, ha az ukrán erők nem használnák ezeket az orosz területek elleni támadások során.

 „Valójában egyetlen objektív érv sincs a Taurus rakéták átadásáról szóló döntés ellen” – utasította el a német aggályokat Kuleba.

Nemcsak Kuleba, hanem már Lengyelország is bírálta Berlint a fegyvertámogatások lassúsága miatt, felszólítva a német vezetést a támogatások fokozására.

Konstruktívan, kedvesen, mindenféle nyomásgyakorlás nélkül szólítom fel Németország kormányát, hogy hozza meg ezt az értelmes döntést

– hangsúlyozta Kuleba, majd azzal érvelt, hogy a rakéták az ország védelmében is jelentős szerepet tudnának vállalni.

Az ukrán külügyminiszter Németország felszólítása után pedig a többi országhoz fordult, felkérve őket, hogy akinek van, „az csatlakozzon Hollandiához, Dániához és Norvégiához, és adjon át Ukrajna számára F–16-os vadászgépeket.”

Hozzátette: Ez egy olyan dolog, amit most már könnyű megtenni.

Borítókép: Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter (Forrás: TRT World Now/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.