Itt az ukránok első jelentős sikere az ellentámadás kezdete óta

„Az ukránok találtak egy gyenge pontot az orosz védelemben, kihasználták, és most az oroszok vannak lépéskényszerben” – fogalmazott Demkó Attila.

Magyar Nemzet
Forrás: The Wall Street Journal, Facebook2023. 08. 31. 15:55
Donyecki terület, 2023. július 14. Ukrán katonák egységük állásában, a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó fronton 2023. július 14-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk Fotó: Oleh Petraszjuk
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az ukrán erők áthatoltak a fő orosz védelmi vonalon az ország délkeleti részén, ami reményt adhat az áttörésre és új lendületet a lassan haladó ellentámadásnak” – fogalmazott a The Wall Street Journal cikkében. Amint arra az amerikai lap, ukrán forrásokra hivatkozva, felhívja a figyelmet, „ukrán légideszant egységek Verbove falu közelében törtek át az orosz védelmi vonalon”.

Az előrenyomulás jelentősége az, hogy Ukrajna most először hatolt át az orosz fő védelmi vonalon, az aknamezőkkel, lövészárkokkal, harckocsiakadályokkal és kiterjedt tüzérséggel védett rendszeren.

Ukrajnának szüksége van az olyan sikerekre, amelyek lökést adnak a három hónapja tartó ellentámadásának, amely inkább egy őrlődő előrenyomulássá vált, mintsem azzá a villámháborúvá, amit Kijev és szövetségesei terveztek.

Amint arra a lap is rámutatott, az ukrán erők most azon dolgoznak, hogy a védelmi vonalon keletkezett „repedést” kibővítsék, hogy a nyugati szövetségesek által átadott páncélozott járművek a megfelelő logisztikai támogatással át tudjanak kelni rajta.

Az esetre Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Geopolitikai Műhelyének vezetője is felhívta a figyelmet Facebook-bejegyzésében. Mint írja: 

Egy ukrán forrás szerint 6 kilométer szélességben foglalták el az ukránok a Szurovikin-vonalat, ez a maximális „állítás”, más nyugati forrás szerint alapvetően gyalogos/felderítő egységek Verbove térségében átszivárogtak a vonalon. Az utóbbiról van geolokált videó is – ezt ténynek lehet tekinteni.

Hozzáteszi: az oroszok egy része is veszélyesnek tartja az esetet, bár a hivatalos kommunikáció az, hogy az ukránok csak fejjel rohannak a falnak.

Demkó Attila „komoly sikernek” jellemezte az ukrán gyalogos felderítők átszivárgását.

Találtak egy gyenge pontot az orosz védelemben, kihasználták, és most az oroszok vannak lépéskényszerben.

– húzta alá.

Emlékeztetett, hogy Kijev a nyugati hírszerzésnek is köszönheti a sikert, és szerinte azzal, hogy „az ukránok szinte minden erőt egy irányba koncentrálnak”, eredményt hozott.

Mint hozzátette, ez akkor jelent áttörést, ha Verbove teljes mélységében és tartósan ukrán kézbe kerül – a következő napokban kiderül, hogy az oroszok átcsoportosítanak-e erőket az adott frontszakaszra.

A The Wall Street Journal hozzáteszi, az ukrán előrenyomulás az elmúlt napokban óvatos optimizmusra adott okot a nyugati hírszerző szolgálatok körében, ugyanis felcsillant a reménysugár, hogy Ukrajna vissza tudja foglalni a megszállt Tokmak városát, amely az orosz haderő egyik logisztikai csomópontja.

Ám a lap szerint Oroszország drónokkal és tüzérségi tűzzel veszi célba az ide igyekvő ukrán csapatokat, és úgy tűnik, Moszkva erősítést küld, hogy segítsen tartani az állásokat. 

Kijev ellentámadásának célja, hogy az ország délkeleti részében az Azovi-tengerig vágja ketté az orosz erőket, hogy a logisztikai nehézségekbe ütköző orosz erőktől visszaszerezze a Moszkva által birtokolt ukrán területek közel húsz százalékát.

A mostani, új taktika mentén – kisebb létszámú gyalogos csapatok – előrenyomulását az ukránok szerint „nagyban segítik” az Egyesült Államoktól kapott kazettás bombák. Mint ismert, a kazettás bombák nagyobb területen képesek pusztítást okozni, mint a hagyományos lőszerek, lévén a robbanófej akár több száz kisebb bombát szór szét egy adott területen. A fegyver veszélye, hogy amennyiben egy-egy bomba nem robban fel, éveken keresztül aktív maradhat és bármikor felrobbanhat.

Borítókép: Ukrán katonák egységük állásában a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó fronton 2023. július 14-én (Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.