Drogkrízissel küzdenek Brüsszelben, megoldást keresnek

Belgium fővárosában különösen a vasútállomások váltak veszélyessé.

2023. 09. 06. 19:46
Plastic,Bag,With,Drugs,On,Euro,Banknotes.,Illegal,Drug,Trade
2337338903 Fotó: Vitalii Stock Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas drogproblémákkal küzd Brüsszel – erre hívta fel a figyelmet a Politico brüsszeli hírportálnak adott interjújában Ine Van Wymersch, Belgium kábítószerügyi biztosa. A tisztséget idén februárban hozta létre a belga vezetés, azt követően, hogy a kábítószer-használat évről évre egyre nagyobb méreteket ölt a nyugat-európai országban. A hivatal feladata, hogy adatokat szolgáltasson az illegális szerek használatával kapcsolatban, azzal a céllal, hogy hatékony politikát tudjon kialakítani a belga vezetés. A politikus szerint már gócpontok is kialakultak a fővárosban és más településeken: elsősorban a vasútállomások környékén, ahol nagyobb számban élnek az alacsonyabb jövedelműek és a hajléktalanok.

Ine Van Wymersch már egy sor javaslattal is előállt, hogyan lehetne mérsékelni az illegális szerek használatát. A tervben olyan pontok szerepelnek, mint a megelőző intézkedések – például szociális támogatások révén –, valamint a biztonságosabb infrastruktúra kialakítása a vasútállomások területén.

A belga politikus a megoldást nem a szigorúbb büntetésben látja, amit azzal indokolt, hogy a kábítószert használók általában csak kis mennyiségű szert tartanak maguknál, továbbá többségük társadalmilag elszigetelt, és rossz helyzetben vannak. Arra is rámutatott: európai stratégiára van szükség, hogy érdemben fel tudjanak lépni az elsősorban Kolumbiából és Ecuadorból a kontinensre érkező szállítmányok ellen. Javaslatait a következő napokban fogják véglegesíteni, majd átadják azokat Brüsszel vezető biztonsági tisztviselőjének, Sophie Lavaux-nak.

Azt, hogy mekkora problémáról van szó, az is bizonyítja, hogy uniós szinten az elmúlt évek egyik legnagyobb mennyiségű illegális kábítószerét éppen a brüsszeli repülőtéren foglalták le. A hatóságok közlése szerint 1500 kilogramm szerről, azaz több mint 1,6 millió darab tablettáról van szó, melyeket július 14-én szúrtak ki a hatóságok, egy lenmagszállítmány közé rejtve – írta a The Brussels Times belga hírportál. A szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy az ilyen szerek ellenőrzés nélküli használatának súlyos egészségügyi következményei lehetnek.

Belgiumban az illegális szerek közül különösen a kokain okoz nagy fejtörést a hatóságoknak, a Schelde folyó partján fekvő Antwerpent a kokainfogyasztás európai fővárosának is nevezik.

A Kábítószer és a Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) tavasszal közzétett elemzéséből az derült ki, hogy Antwerpenben kifejezetten magas a szennyvízben mért kokainmaradványok mértéke. Az eredmények szerint ezer emberre naponta átlagosan 2,381 milligrammnyi szer jut. A város kikötőjében tavaly rekordmennyiségű, közel 110 tonna kokaint foglaltak le a hatóságok. Vincent Van Quickenborne belga igazságügyi miniszter már arra mutatott rá nemrégiben, hogy a kokainkereskedelem a terrorizmusnál is nagyobb kihívást jelent Belgium számára.

Ami hét-nyolc évvel ezelőtt az iszlamista terrorizmus elleni küzdelem volt, az ma a szervezett bűnözés elleni küzdelem

– nyilatkozta a tárcavezető a Financial Times brit gazdasági napilapnak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.