Elkezdődtek a jobboldali egyeztetések Európában

A jövő évi európai parlamenti választások miatt a jobboldali pártok egyre több találkozót bonyolítanak le.

2023. 09. 12. 17:02
MELONI, Giorgia
Újdelhi, 2023. szeptember 10. Az olasz miniszterelnöki hivatal sajtóirodájak felvételén Giorgia Meloni olasz miniszterelnök sajtóértekezletet tart a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezetõ feltörekvõ országát, valamint az Európai Uniót tömörítõ húszas csoport, a G20 csúcstalálkozóján Újdelhiben 2023. szeptember 10-én. A G20-as országcsoport állam- és kormányfõinek tanácskozására szeptember 9-én és 10-én kerül sor az indiai fõvárosban. MTI/EPA/Olasz miniszterelnöki hivatal sajtóirodája/Filippo Attili Fotó: Filippo Attili
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilenc hónappal az európai parlamenti választások előtt elkezdődött az egyeztetés az olasz jobboldali európai pártok között – írja az Il Giornale napilap. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök csütörtökön felszólal a budapesti Demográfiai Csúcson, melyen jelen lesz Orbán Viktor magyar miniszterelnök is. A lap meglátása szerint Meloni budapesti látogatása a közeledés jele, új szövetségek lehetnek kilátásban. 

Nem kizárt, hogy szóba kerül a Fidesz csatlakozása a Meloni által vezetett Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsaládhoz. Az olasz kormányfő a budapesti konferencia ugyanazon panelén mond beszédet, melyen többek között felszólal Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor is.

A héten két fontos helyszíne is lesz az európai parlamenti választásokra való előkészületeknek: Budapest és Pontida. Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga párt elnöke bejelentette, hogy a vasárnap Pontidán megrendezésre kerülő pártrendezvény vendége Marine Le Pen lesz, a francia Nemzeti Tömörülés párt elnöke, és az ellenzék vezére lesz. Mindkét esemény azt jelzi, az olasz pártok már a júniusi európai megmérettetésre készülődnek. Míg Matteo Salvini az Identitás és Demokrácia pártcsaládban helyet foglaló francia párttal szándékozik megerősíteni a szövetséget, addig Giorgia Meloni Orbán Viktorral és a Fidesszel szilárdítaná meg kapcsolatait.

A Fideszhez való közeledésének több jelét is adta azt követően, hogy a magyar kormánypárt az 2021-ben kilépett az Európai Néppártból, a későbbiekben pedig nem csatlakozott egyetlen tömörüléshez sem. A lap szerint nagy az egyetértés számos politikai kérdést illetően, csak az ukrán háborúval kapcsolatos nézeteik képeznek kivételt. Augusztus végén baráti találkozóra került sor Giorgia Meloni kormányfő és Novák Katalin államfő között, mely a két ország közötti összhangra enged következtetni.

Borítókép: Az olasz miniszterelnöki hivatal sajtóirodájának felvételén Giorgia Meloni olasz miniszterelnök sajtóértekezletet tart a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 csúcstalálkozóján Újdelhiben 2023. szeptember 10-én. A G20-as országcsoport állam- és kormányfőinek tanácskozására szeptember 9-én és 10-én kerül sor az indiai fővárosban. (Fotó: MTI/EPA/Olasz miniszterelnöki hivatal sajtóirodája/Filippo Attili)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.