időjárás -1°C Ferenc , Olívia 2023. december 3.
logo
„Egyszerűen véget kellene vetnie a magyar kisebbség elleni háborús szemléletének”

Európai babérokra törne a magyarellenes román párt

Magyar Nemzet
Forrás: The European Conservative
2023.09.08. 15:21 2023.09.08. 15:26
Európai babérokra törne a magyarellenes román párt

„Az európai pártok mindkét oldalon megkezdték a felkészülést a jövő évi európai parlamenti választásokra, de a román AUR (a Románok Egyesüléséért Szövetség) különösen lelkesnek tűnik” – írja a The European Conservative angol nyelvű hírportál a cikkében, azt fejtegetve, hogy a jobboldali szélsőséges AUR román párt készen áll -e Brüsszelre, illetve az Európai Parlamentben működő konzervatív blokk készen áll-e vele az együttműködésre.

Mint írják, a párt már programot hirdetett Bukarestben, amelynek húsz pontja a brüsszeli szuverenista blokk minden igényét megcélozza, vagyis antiglobalista elemeket tartalmaz, és a nemzetek Európájának építését hangsúlyozza. Az eseményen George Simion pártelnök mindeközben a párt azon törekvését bizonyította, hogy a kontinens jövőjének alakításában meghatározó erővé kívánnak válni.

Az „arany” párt 2020-ban a semmiből bukkant fel, bázisát fuballszurkolók, szélsőségesek, nacionalisták alkotják, így sokként érte az országot, amikor a szavazatok kilenc százalékával az ország negyedik legnagyobb frakciójává alakultak – fogalmaz a portál, hozzátéve, hogy támogatottságukat azóta tovább növelték, jelenleg 25 százalékkal a második erőt képviselik a Szociáldemokraták (PSD) mögött.

A The European Conservative szerint az AUR nyolc-tíz mandátumra számíthat az Európai Parlamentben a jövő évi választások során, vagyis a 32 román képviselő egyharmadát adhatják.

A biztosnak tűnő befutó helyek miatt az AUR már el is kezdett udvarolni lehetséges szövetségeseinek, amelyek közül elsősorban az Európai Konzervatívok és Reformistákat (ECR) célozta meg. 

A portál szerint mindezt azért, mert a párt egyre inkább igyekszik elhatárolódni a radikalizmustól, és mérsékeltebb álláspontot felvenni, ezzel jó partnernek mutatva magát.

Azonban a portál felhívja a figyelmet arra, hogy az AUR új iránya és törekvései ellenére még jelentős lépéseket kell tenni ahhoz, hogy integrálódhasson a konzervatív koalícióba. Ennek keretében:

  • Tagadja meg a szélsőségességet, és számoljon le extrémista múltjával.

Ideértve a jelenlegi karizmatikus és provokatív pártelnök leváltását. A párthoz köthető ultranacionalista csoportok ugyanis mások mellett az úzvölgyi katonatemetőbe is betörtek nemrégiben, míg a Noua Dreapta („Új Jobboldal”) neofasiszta mozgalommal mutatott viszony is aggasztó. A portál szerint a párt szélsőséges múltjának maga mögött hagyása elengedhetetlen a konzervatív blokkhoz való csatlakozáshoz, hiszen a szélsőségesség és a konzervativizmus kizárják egymást.

  • Vállaljon felelősséget, és szerezze vissza az irányítást.

Az irányítás elvesztése abból fakad, hogy sok az átfedés a párt és más szervezetek között. A pártnak le kell számolnia az eseményein már-már rendszeressé váló erőszakos cselekményekkel, mint egy májusi parlament előtti tüntetésen, ahol politikusokat támadtak meg.

  • Ne provokálja a nemzeti kisebbséget, helyette törekedjen partnerségre velük.

Amint a portál fogalmaz:

Egyszerűen véget kell vetni az etnikai magyar kisebbség elleni állandó háborús szemléletnek.

Ám a helyzet az, hogy az AUR a kezdetektől fogva vállalja a hungarofóbiáját, ideértve az úzvölgyi temetőben tett vandalizmust, a magyar sírok meggyalázását. Noha a párt irányvonalának radikalizmusa mérséklődött, magyargyűlölő retorikája, az etnikai gyűlölet és a megosztottság szítása megmaradt, egyben háborút folytat az RMDSZ ellen, és zaklatja a magyar származású politikusokat.

A The European Conservative szerint az AUR hozzáállása hibás, hiszen hazafias pártként látnia és ünnepelnie kellene mások hazafiságát. Mint írják: 

A gyűlölet és megosztottság szítása helyett szövetségesre találhatna a magyarokban, és kölcsönös tiszteleten alapuló partnerséget építhetne ki, ami az európai konzervatív integrációját is zökkenőmentesebbé tenné.

Azonban a portál szerint elképzelhető, hogy ugyan az AUR az EU-s választások miatt mérsékeltebb arcát mutatja, azonban a választásokat követően visszatérnek a radikalizmushoz. Sőt hozzáteszik: mivel 2024-ben Romániában önkormányzati, elnöki és parlamenti választásokat is tartanak, a tét hatalmas a számukra, hiszen a kormányba is bekerülhetnek, és emiatt vélhetően visszatérnek a bázist kiszolgáló szélsőséges elemekhez.

„Az AUR-t szinte lehetetlen lenne megfosztani a szélsőségességétől anélkül, hogy ezzel a párt sikerét ne tennénk tönkre, legalábbis rövid távon” – vélekedik a The European Conservative.

Borítókép: Az ellenzéki nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség, az AUR párt támogatói Románia „kiárusítása”, idegen érdekek szolgálatába állítása ellen tüntetnek Bukarestben 2023. május 6-án (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.