Feltartóztathatatlan a migránsáradat Lampedusa szigetén

Egy nap alatt 5112 migráns érte el az olasz szigetet.

2023. 09. 13. 20:39
null
Arrecife, 2023. szeptember 11. Illegális bevándorlók várakoznak a kanári-szigeteki Lanzarote szigetén, Arrecife kikötõjében 2023. szeptember 11-én. A spanyol tengeri mentõszolgálat hajnalban 92 migránst vett a fedélzetére két csónakból Arrecifétõl keletre. MTI/EPA/EFE/Adriel Perdomo Fotó: Adriel Perdomo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb migrációs rekord dőlt meg Lampedusán 110 hajó kötött ki egyetlen nap alatt, melynek fedélzetén 5112 személy érte el a szigetet. Az éjszaka folyamán újabb 29 migránsokat szállító csónak érkezett, 1300 személyt hozva Lampedusára. 

Az olasz sajtó arról számolt be, hogy kedden egy tengeri baleset következtében egy öt hónapos csecsemő veszítette életét. Az olasz parti őrség munkatársai egy 46 személyt szállító migráns hajó segítségére siettek. A hajó felborulását követően az utasok a tengerbe zuhantak. A felnőtt utasokat biztonságba helyezték, az újszülöttnek azonban csak a holttestét találták a hullámok között. A gyermek édesanyja a lampedusai befogadóközpontban van elhelyezve, a holttestet a temető ravatalozójába szállították.

A legfrissebb információk szerint a szigeten található befogadóközpontban 6792 személy van elhelyezve, melyből 254 úgynevezett felnőtt kíséret nélkül érkezett kiskorú. A befogadóközpont tehermentesítése folyamatos, a nap folyamán ezer személy elszállítása van kilátásban.

Sorban állnak a migránsokat szállító hajók Lampedusa szigeténél, hogy kiköthessenek. A szigetlakók úgy nyilatkoztak, megszokták a tömegek érkezését, de ilyen sok embert a tengeren még nem láttak. 

Furcsa számukra, hogy túl sok hajó érkezik egyszerre, és lehetetlennek tartják, hogy nem létezik egy központ, amely irányítja az induló és érkező hajókat. Korábban felmerült annak is a lehetősége, hogy egy óriási hajóval szállítják a kisebb gumicsónakokat az olasz partokig, majd Lampedusa közelében lecsatlakoznak róla a migránsok, és önállóan érik el a szigetet. Filippo Romano agrigentói prefektus úgy nyilatkozott, 

a helyzet drámai és tarthatatlan. Csak úgy lehetne megfelelően kezelni a helyzetet, ha egy hajó állandóan készen állna az érkezők elszállítása. 

A sziget polgármestere Filippo Mannino szerint a honvédelemnek kellene beavatkoznia az érkezők koordinálására, a Vöröskereszt és a rendfenntartó erők munkája már nem elegendő a helyzet kezelésére. Egy minisztertanácsi ülés összehívását szorgalmazza a szigeten a helyzet megvitatására. Az Olaszországot érő erőteljes migrációs nyomás miatt Franciaország bejelentette, hogy lezárja az itáliai határszakaszt, Németország pedig közölte, hogy a továbbiakban zárolja a szolidaritás elvén működő migránsok fogadását.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/EFE/Adriel Perdomo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.