Azonnali uniós beavatkozást vár Lampedusa a migrációs nyomás miatt

Az olasz szigetre közel százezren érkeztek január 1-je óta, szemben a tavalyi 48 ezres létszámmal.

2023. 08. 15. 19:19
null
Nápoly, 2023. augusztus 14. Európába igyekvõ illegális bevándorlók érkeznek az Emergency olasz nem kormányzati szervezet Life Support hajóján Nápoly kikötõjébe 2023. augusztus 14-én. A hajó 76 migránst vette fedélzetére a Földközi-tengeren, a Málta elõtti nemzetközi vizeken. MTI/EPA/ANSA/Cesare Abbate Fotó: Cesare Abbate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymást érik a migráns hajók az olaszországi Lampedusa szigetén, a migrációs nyomás továbbra is óriási a dél-olasz partokon. Az év eleje óta közel százezer illegális bevándorló érkezett Itáliába. Több, mint kétszer annyian léptek partra idén, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. Az olasz belügyminisztérium hivatalos adatai szerint augusztus 14-ig 99 771 illegális bevándorló kötött ki Itáliában, míg a tavaly 48 ezren érkeztek ugyanebben az időszakban. A migrációs nyomás megemelkedésével megnövekedett a Földközi-tengeren való átkelések halálos áldozatainak száma is.

Olasz sajtóhíradások újabb hajótörésről számolnak be, hétfőn újabb lélekvesztő süllyedt el pár órával a Líbiából való indulást követően.

A tengeri szerencsétlenségben öten a tengerbe fulladtak, hét személynek nyoma veszett. A hivatalos adatok szerint a legveszélyesebb migránsfolyóson való átkelés során az év eleje óta 2100-an vesztették életüket. Drámai a helyzet Lampedusa szigetén, Filippo Mannino polgármester bejelentette a szigetlakóknak elege van a migránsokból. Megoldást sürget, hogy a sziget mentesülhessen a rendkívüli nyomás és az állandó vészhelyzet kezelése alól, napok óta újra kétezren vannak a négyszáz fő befogadására alkalmas hotspotban.

Véleménye szerint humanitárius hajók bevetésével lehetne az Olaszországba lélekvesztőkön érkezőket begyűjteni és a szárazföldre szállítani Lampedusa kikerülésével. Naponta átlagosan 1500 személy szállításáról kell gondoskodniuk, tarthatatlan, hogy továbbra is átjáró folyosóként működjön a sziget.

Az elmúlt hónapokban háromszorosára nőtt a migrációs nyomás, Mannino szerint elérkezett az ideje, hogy belássák, Lampedusa már így is súlyos problémákkal küzd, egyetlen betegellátója van, amely még a helyiek számára sem tud megfelelő ellátást biztosítani. A polgármester felvetette azt is, hogy milyen komoly kiadást jelent a Lampedusa tengerpartján hagyott fából és vasból készült migráns hajók eltakarítása, megsemmisítése. Az Európai Uniótól és az olasz kormánytól vár azonnali beavatkozást és strukturális megoldásokat, a dublini rendszer módosítását és biztonságos humanitárius folyósok kialakítását szorgalmazza.

A legfrissebb sajtóhírek szerint nem csak a lampedusai lakosok elégelték meg a migránsáradatot, hanem az érkező bevándorlók is elégedetlenek a fogadás körülményeivel. Az Il Libero napilap arról számolt be, hogy lázadás tört ki a lampedusai hotspotban, csak a helyi rendőrosztagok közbeavatkozásával sikerült a rend helyreállítása. A Porto Empedocle regisztrációs központjának lakói hétfőn megpróbáltak átmászni a tábort körülvevő kerítésen, vizet és élelmet követeltek a Vöröskereszt munkatársaitól. A Giorgia Meloni vezette jobbközép kabinet szigorításokra készül, szeptemberre várható az a kormányrendelet, amely az Olaszországban élő bűnöző hátterű illegális bevándorlók kitoloncolását felgyorsítja – jelentette be Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter az Il Messaggero napilapnak adott interjúban.

Borítókép: Európába igyekvő illegális bevándorlók érkeznek az Emergency olasz nem kormányzati szervezet Life Support hajóján Nápoly kikötőjébe 2023. augusztus 14-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Cesare Abbate)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.