Globális békecsúcs, orosz népirtás, hazatérő megszállók – erről beszélt Zelenszkij az ENSZ előtt + videó

Az ukrán elnök az ENSZ 78. ülésszakán többek között egy készülő békecsúcsról beszélt, ahova meg akarja hívni a világ összes vezetőjét.

2023. 09. 20. 8:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden az ENSZ közgyűlésén a világ vezetői előtt azzal vádolta meg Oroszországot, hogy népirtást követett el ukrán gyerekek elrablásával, és kijelentette, hogy Kijev a globális békecsúcs előkészítésén dolgozik. Az orosz–ukrán háború 2022-es kitörése óta először tartott élő, helyszíni beszédet a kijevi vezető az ENSZ közgyűlésén. Zelenszkij azt mondta, Ukrajna tudja, hogy Oroszország több tízezer gyermeket rabolt el − olvasható a tudósításokban. 

Megpróbáljuk hazahozni a gyerekeket, de telik az idő. Mi lesz velük?

 – tette fel a kérdést.

Az ukrán elnök elmondta, hogy ezeket a gyerekeket Oroszországban arra tanítják, hogy gyűlöljék hazájukat, és minden kapcsolatuk megszakad a családjukkal. 

Ez egyértelmű népirtás

– mutatott rá.

Zelenszkij a felszólalásában a készülő békecsúcsról is beszélt. Mint fogalmazott, oda meg akarja hívni a világ összes vezetőjét, azokat, akik ellenzik Oroszország Ukrajna elleni agresszióját. Mint fogalmazott: nem az úgynevezett nagyhatalmak párbeszédére van szükség, valahol a zárt ajtók mögött. 

Kiemelte: a békeformula lényege, hogy nem csak Ukrajnáról van szó benne. Több mint 140 állam és nemzetközi szervezet támogatta teljesen vagy részben az ukrán javaslatot  – tette hozzá. Az ukrán békeformula globálissá válik. Pontjai olyan megoldásokat és lépéseket kínálnak, amelyek meggátolják az Oroszország által Ukrajna és más országok ellen alkalmazott és más agresszorok által felhasznált fegyverkezés minden formáját  – hangsúlyozta.

 A modern történelemben először van esélyünk arra, hogy véget vessünk az agressziónak, méghozzá a megtámadott nemzet feltételei alapján. Ez egy igazi esély minden nemzet számára. Ez biztosítja, hogy egy állam elleni agresszió, ha meg is történik, ne adja Isten, ne azért szűnjön meg, mert földjét felosztják, és katonai vagy politikai nyomásnak kell alávetni magát, hanem azért, mert a területe és a szuverenitás teljesen helyreáll

– húzta alá Zelenszkij.

Emlékeztetett: fontos megbeszélésekre és konzultációkra került sor Hirosimában, Koppenhágában és Dzsiddában a békeformula végrehajtásáról, most pedig  egy globális békecsúcsra készülnek. 

Tisztában vagyok azokkal a kísérletekkel, amelyekkel a színfalak mögött próbálnak meg álnok üzleteket kötni. A gonoszban nem lehet megbízni – kérdezzék meg Prigozsint, mi történik, ha hiszünk Putyin ígéretének

– szögezte le a kijevi vezető.

Az ukrán elnök New Yorkban arra is felhívta a figyelmet, hogy Oroszország megpróbál manipulálni a globális élelmiszerhiánnyal, hogy azzal nemzetközi elismerést szerezzen Ukrajna megszállásának.

Zelenszkij kijelentette, hogy a megszállónak vissza kell térnie a hazájába, és hozzátette, hogy 

Ukrajna mindent megtesz annak érdekében, hogy az orosz agresszió után senki a világon ne merjen megtámadni egyetlen országot sem.

A New York Times amerikai lap beszámolója szerint az ukrán elnök kijelentette: az egész világnak érdeke, hogy segítsen legyőzni az oroszokat Ukrajnában. 

Joe Biden amerikai elnök az ENSZ közgyűlése előtt tartott beszédében úgy fogalmazott: azért kell kiállni az Ukrajna ellen történt nyílt agresszió ellen, hogy a jövő agresszorait elriasszák a hasonló cselekedetektől, írja az MTI.

Az Egyesült Államok elnöke az ukrajnai háborúról szólva úgy vélte: Oroszország azt gondolja, a világ belefárad, és hagyni fogja az agresszió folytatását Ukrajnával szemben, éppen ezért az Egyesült Államok, valamint szövetségesei és partnerei folytatják a támogatást Ukrajna szuverenitásának, területi integritásának és szabadságának védelmében.

Joe Biden az Egyesült Államok változatlan támogatásáról biztosította az ENSZ Biztonsági Tanács állandó tagjainak bővítésére irányuló törekvéseket, és kijelentette, tovább folytatják a tárgyalásokat annak érdekében, hogy a testületben további hangok kapjanak teret. Sürgette a nemzetközi pénzügyi intézmények forrásainak növelését annak érdekében, hogy azok az alsó-közepes jövedelmű országok támogatását bővíthessék, emellett sürgette a Kereskedelmi Világszervezet reformját.

 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ közgyűlése 78. ülésszakának általános vitáján beszél a világszervezet New York-i székházában 2023. szeptember 19-én (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.