Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

Visszatér a kötelező maszkviselés déli szomszédunknál

Magyar Nemzet
2023.09.20. 08:07 2023.09.20. 08:27
Visszatér a kötelező maszkviselés déli szomszédunknál

Egy hónap alatt megötszöröződött a koronavírusos betegek száma Szerbiában. Amíg a hivatalos adatok szerint augusztus tizedike környékén mindössze alig több mint kétszáz ilyen pácienst regisztráltak a balkáni országban, addigra szeptember nyolcadikára az ezret is megközelítette ez a szám. Úgy tűnik, hogy ez a tendencia nem áll le. Szeptember 14-i adatok szerint az azt megelőző héten 1529 ember fertőződött meg – közölte a BBC brit hírügynökség szerbiai oldala. A kormány hivatalos oldalán legközelebb csütörtökön tesznek ki friss adatokat.

A megnövekedett fertőzésszám miatt összeült a szerb kormány Covid–19-járvánnyal foglalkozó munkacsoportja is. Az ülésről szóló közlemény szerint ajánlásokat fogalmaztak meg a betegség leküzdésére a további fertőzések elkerülése érdekében. Ennek részeként kiemelték a tesztelés fontosságát, főleg azokban az esetekben, amikor az egészségházakban jelentkező betegeknél a koronavírus tünetei figyelhetők meg, a Covid–19-szűrés kötelező lesz az egészségügyi intézmények minden dolgozója számára, ha akut légúti fertőzésre utaló tüneteik vannak, illetve tesztelni kell azon egészségügyi dolgozókat is, akik fertőzött személlyel kerültek kapcsolatba. Egyelőre nem rendeltek el teljes körű látogatási tilalmat a kórházakban, azt az egyes intézmények döntésére bízzák.

További járványügyi szigorítás, hogy minden egészségügyi intézményben kötelezővé teszik a védőmaszk viselését.

Nem csak Szerbia néz szembe a fertőzöttek számának hirtelen növekedésével a Balkánon − írja a Nova szerb hírportál. Az elmúlt hét napban 14-en haltak meg koronavírusban Horvátország területén, közülük 237-en újonnan fertőződtek meg, de egyre több a beteg Montenegróban is.


Borítókép: Koronavírus (Fotó: Pixabay)

 

 


 


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.