Bulgária korlátozza az ukrán napraforgómag importját

Bulgária korlátozza az ukrán napraforgómag importját a tömeges gazdatüntetések nyomán − jelentette be kedden Nyikolaj Denkov miniszterelnök a mezőgazdasági termelőkkel folytatott megbeszéléseket követően.

Forrás: MTI2023. 09. 20. 6:34
null
Dragoman, 2023. szeptember 18. Bolgár parasztgazdák tüntetnek az ukrán gabona behozatali titlmának megszüntetése miatt Dragomanban 2023. szeptember 18-án. A kormány intézkedése miatt országszerte blokádokkal tiltakoznak a gazdák Bulgáriában. MTI/EPA/Vaszil Donev Fotó: Vaszil Donev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A termelők rendkívüli nehézségekkel küzdenek, ezek éveken át halmozódtak, egy sor kérdésben nincs gyors megoldás. De ott, ahol lehetséges, javasolni fogjuk a problémák orvoslását

− mondta Denkov.

A bolgár kormányfő közölte, hogy egyelőre megtiltják az ukrán napraforgómag behozatalát, ezen felül pedig megbeszélést folytat majd Ukrajna képviselőivel további termékek importtilalmáról.

Denkov hangsúlyozta, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek megfelelnek az uniós szabványoknak, de ha ezek megsértését tapasztalják, a követelményeknek nem megfelelő áruk behozatalát megszakítják.

Bulgáriában a gazdák második napja blokádokkal tiltakoznak az ellen, hogy a szófiai kormány feloldotta az ukrán gabona behozatalának tilalmát. A termelők az olcsó importtól tartanak, és azt követelik, hogy Bulgária vezessen be ismét tilalmat az ukrajnai gabonafélék, valamint az onnan származó étolaj, gyümölcsök, zöldségek, tej- és tejtermékek, hústermékek, élő állatok és méz behozatalára.

A termelők kedden munkagépekkel Szófiába vonultak, egyelőre csak a főváros határában tüntettek, de bejelentették, hogy szerdán megbénítják a belvárost is, ha követeléseiknek nem tesz eleget a kormány. Közölték, hogy fontolóra veszik a kormány mostani javaslatait, és azt követően döntenek a demonstráció folytatásáról vagy feloszlatásáról.

A nap folyamán bányásztüntetés is volt Szófiában. Több ezer vájár az ország három szénkitermelő térségéből követelte, hogy a kormány tegye egyértelművé a tiszta energiákra való átállás, valamint az uniós újjáépítési terv végrehajtásának következményeit. 

Denkov a szakszervezetek képviselőivel tartott megbeszéléseken arról biztosított mindenkit, hogy a munkahelyek 2038-ig megmaradnak az ágazatban. Az erről szóló megállapodást szeptember végén írják alá a tervek szerint.

Borítókép: Bolgár parasztgazdák tüntetnek az ukrán gabona behozatali tilalmának megszüntetése miatt Dragomanban 2023. szeptember 18-án (Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.