időjárás 9°C Aurél 2023. október 5.
logo

Blokádokkal tiltakoztak a bolgár gazdák

Magyar Nemzet
2023.09.18. 14:43 2023.09.18. 16:12
Blokádokkal tiltakoztak a bolgár gazdák

Bulgáriában gazdák blokádokkal tiltakoztak hétfőn az ellen, hogy a szófiai kormány feloldotta az ukrán gabona behozatalának tilalmát. A demonstrálók országszerte ideiglenesen lezártak számos, a romániai és a görög határátkelőkhöz vezető fő- és bekötőutat.

Az agrárszektor képviselői így tiltakoztak az ellen, hogy péntek óta ismét érkezhet ukrán gabona Bulgáriába, miután feloldották az öt hónapig tartó importtilalmat. 

A gazdák tartanak az olcsó importtól, és azzal fenyegetőznek, hogy kedden munkagépekkel Szófiába vonulnak, hogy ott folytassák a demonstrációt. Azt követelik, hogy Bulgária – Lengyelországhoz, Magyarországhoz és Szlovákiához hasonlóan – vezessen be ismét tilalmat az ukrajnai gabonafélék, valamint az onnan származó étolaj, gyümölcsök, zöldségek, tej és tejtermékek, hústermékek, élő állatok és méz behozatalára. 

Nikolaj Denkov miniszterelnök vasárnap a gazdák tüntetése kapcsán úgy nyilatkozott: terroristákkal nem hajlandó tárgyalni.

Borítókép:Bolgár parasztgazdák tüntetnek az ukrán gabona behozatali titlmának megszüntetése miatt Dragomanban 2023. szeptember 18-án. A kormány intézkedése miatt országszerte blokádokkal tiltakoznak a gazdák Bulgáriában. (Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.