Blokádokkal tiltakoztak a bolgár gazdák

Az ukrán gabona importtilalmának feloldása ellen vonultak utcára a felháborodott emberek.

2023. 09. 18. 14:43
null
Dragoman, 2023. szeptember 18. Bolgár parasztgazdák tüntetnek az ukrán gabona behozatali titlmának megszüntetése miatt Dragomanban 2023. szeptember 18-án. A kormány intézkedése miatt országszerte blokádokkal tiltakoznak a gazdák Bulgáriában. MTI/EPA/Vaszil Donev Fotó: Vaszil Donev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bulgáriában gazdák blokádokkal tiltakoztak hétfőn az ellen, hogy a szófiai kormány feloldotta az ukrán gabona behozatalának tilalmát. A demonstrálók országszerte ideiglenesen lezártak számos, a romániai és a görög határátkelőkhöz vezető fő- és bekötőutat.

Az agrárszektor képviselői így tiltakoztak az ellen, hogy péntek óta ismét érkezhet ukrán gabona Bulgáriába, miután feloldották az öt hónapig tartó importtilalmat. 

A gazdák tartanak az olcsó importtól, és azzal fenyegetőznek, hogy kedden munkagépekkel Szófiába vonulnak, hogy ott folytassák a demonstrációt. Azt követelik, hogy Bulgária – Lengyelországhoz, Magyarországhoz és Szlovákiához hasonlóan – vezessen be ismét tilalmat az ukrajnai gabonafélék, valamint az onnan származó étolaj, gyümölcsök, zöldségek, tej és tejtermékek, hústermékek, élő állatok és méz behozatalára. 

Nikolaj Denkov miniszterelnök vasárnap a gazdák tüntetése kapcsán úgy nyilatkozott: terroristákkal nem hajlandó tárgyalni.

Borítókép:Bolgár parasztgazdák tüntetnek az ukrán gabona behozatali titlmának megszüntetése miatt Dragomanban 2023. szeptember 18-án. A kormány intézkedése miatt országszerte blokádokkal tiltakoznak a gazdák Bulgáriában. (Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.