Hiába a szankciók és a háború, még nőtt is az orosz GDP

Az első negyedéves csökkenés után kilőtt az orosz gazdasági növekedés.

Forrás: MTI2023. 09. 11. 11:29
null
Kubinka, 2023. augusztus 17. Katonák az egyik orosz Topol interkontinentális ballisztikus rakéta mellett a Hadsereg-2023 Nemzetközi Haditechnikai Fórumon a Moszkvához közeli kubinkai Patriot parkban 2023. augusztus 17-én. A haditechnikai bemutatót augusztus 14. és augusztus 20. között rendezik az orosz védelmi minisztérium kubinkai légibázisán és az alabinói gyakorlóterén. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov Fotó: Jurij Kocsetkov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nőtt az orosz GDP a második negyedévben az első negyedévi csökkenés után. Az orosz statisztikai hivatal felülvizsgált, de még nem végleges adata szerint a hazai össztermék (GDP) 4,9 százalékkal nőtt a második negyedévben éves összevetésben, miután az első negyedévben 1,8 százalékkal csökkent. A június végével zárult három hónapban: 

  • a feldolgozóiparban 10,6 százalékkal, 
  • az építőiparban 11,7 százalékkal nőtt a hozzáadott érték, 
  • a kiskereskedelmi forgalom kilenc százalékkal, 
  • a nagykereskedelmi 12,5 százalékkal, 
  • a mezőgazdasági termelés négy százalékkal, 
  • a bányászaté 0,7 százalékkal nőtt.

Az idei első negyedévhez képest a GDP 8,6 százalékkal nőtt. 

Orosz szakértők az idei évre 2,3 százalékos GDP-növekedéssel számolnak. 

A jegybank júliusban 0,5–2,0 százalékról 1,5–2,5 százalékra emelte az idei orosz gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését. A gazdaságfejlesztési minisztérium legutóbbi, áprilisban ismertetett előrejelzése szerint az idén 1,2 százalékkal bővül a gazdaság, de azóta az orosz államfő, a kormányfő és a gazdaságfejlesztési minisztérium vezetője is arról beszélt, hogy a növekedés meghaladhatja a két százalékot. A gazdaságfejlesztési minisztérium várhatóan szeptemberben frissíti előrejelzését.

Borítókép: Katonák az egyik orosz Topol interkontinentális ballisztikus rakéta mellett a Hadsereg–2023 Nemzetközi Haditechnikai Fórumon a Moszkvához közeli kubinkai Patriot parkban 2023. augusztus 17-én (Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.