Na, melyik ország vásárolt 250 milliárd forint értékben uránt az oroszoktól?

A háború idején is dübörög az atombiznisz Moszkvával.

Magyar Nemzet
2023. 08. 25. 14:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai statisztikai hivatal kimutatásaira hivatkozva meghökkentő adatokat közölt a RIA Novosztyi című lap. Az írás szerint ugyanis 2023 első fél évében az Amerikai Egyesült Államok nem kevesebb, mint 416 tonna dúsított uránt vásárolt a háború idején Oroszországtól, ami 2,2-szerese a tavalyi mennyiségnek, ami 188 tonna volt.  

Utoljára 2005-ben szerzett be hasonló mennyiségű uránt az USA Oroszországtól, ekkor 418 tonnát vásárolt.  

A mostani adásvétel ellenértéke hozzávetőlegesen 700 millió dollár, ami 2002 óta a legmagasabb érték. Ez a jelenlegi árfolyamon átszámolva nagyjából 250 milliárd forint. A mostani ügyletekkel Oroszország részesedése az amerikai importból 32 százalékra nőtt.  

Moszkva egyébként csak 235-ös tömegszámú dúsított uránt szállít az USA-nak. Ez az egyetlen hasítható izotóp, amely az atomreaktorok üzemanyagaként szolgál.

A világhálón fellelhető adatok szerint az Egyesült Államok energiatermelésének 2021-ben a 19 százalékát az olcsó nukleáris energia adta. Figyelembe véve az USA méretét, ez nem kis energiamennyiség, közelíti a 800 milliárd kilowattórát. Ez körülbelül ötven paksi atomerőmű teljesítményének felel meg.

Oroszországgal persze nemcsak az Egyesült Államok üzletel, hanem a szankciót szankcióra halmozó Európai Unió egyes tagországai is. A közelmúltban a La Tribune című francia gazdasági napilap cikke nyomán a Világgazdaság számolt be arról, hogy tíz év óta tavaly, vagyis már a háború kitörése után először érkezett Franciaországba Oroszországból Remix üzemanyag, ami gyakorlatilag újrahasznosított uránt takar. Vagyis a kiégett francia fűtőanyagok oroszországi feldolgozás után ismételt üzembe helyezéséről van szó. Az újrahasznosított uránt a francia állami közműszolgáltató, az EDF használja fel a cruas-i erőművének reaktoraiban.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.