Hosszú távollét után lencsevégre kapták a rettegett orosz tábornokot

Szergej Szurovikint a Wagner-lázadásban való bűnrészességgel vádolják.

Forrás: MTI2023. 09. 16. 6:35
null
RUSSIA-ARMY-SUROVIKIN Fotó: ALEXEY DRUZHININ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Algériai látogatáson tűnt fel két hónapos távollét után Szergej Szurovikin tábornok, az Ukrajna elleni orosz háború korábbi főparancsnoka – jelentette az orosz sajtó pénteken az oráni nagymecset Facebook-oldalán közzétett fényképeket közölve. 

Az Abdel-Hamíd Ben Badísz-nagymecsetet magas rangú orosz katonai küldöttség látogatta meg, amelyet a vallási ügyek igazgatója és a nagymecset imámja fogadott – áll a fényképeket kísérő üzenetben. A tábornok bézs színű civil öltözékben látható, egyenruhás orosz katonatisztek és az imám mecsetje, Abu Abdallah Zebar társaságában.

Szurovikin algériai látogatásának célját nem közölték, és Moszkva sem adott ki közleményt a látogatásról. A tábornokot a Wagner orosz zsoldoshadsereg vezetőjéhez közel állónak tartották, és sorsáról találgatás folyt azóta, hogy a csoport kudarcba fulladt júniusi lázadása után eltűnt a közéletből.

https://x.com/NationalIndNews/status/1702736199821971535?s=20

Jelentések szerint Szurovikin tábornok ellen vizsgálat folyik a Wagner-lázadásban való esetleges bűnrészessége miatt. 

A zsoldoshadsereg fellázadásakor Szurovikin állítólag felszólította a Wagner tagjait, hogy álljanak le, és térjenek vissza kaszárnyáikba, mielőtt túl késő lesz. A tábornok az afganisztáni szovjet háború és a 2000-es évekbeli második csecsenföldi háború veteránja, részt vett a szíriai orosz hadjáratban is 2015-ben. Tavaly októberben nevezték ki az Ukrajnában harcoló orosz erők parancsnokává, majd idén januárban a „különleges hadművelet” irányítását Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke vette át, akinek ő lett az egyik helyettese. Szurovikin brutalitásáról kapta az Armageddon tábornok becenevet.

Nemrég az interneten megjelent egy fénykép is, amin a tábornok lehet, ahogyan a feleségével sétál Moszkvában. 

 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök kitüntetést ad át Szergej Szurovikin tábornoknak a moszkvai Kremlben a Szíriában harcoló katonáknak szánt állami kitüntetések átadásának ünnepségén 2017-ben (Fotó: AFP/Szputnyik/Alexey Druzhinin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.