Újra felbukkant a Wagner-vezérrel szövetkező orosz tábornok?

Szergej Szurovikint a zsoldoscsoport lázadásakor látták utoljára, hollétét Moszkva nem erősítette meg.

Gábor Márton
2023. 09. 05. 10:00
SZUROVIKIN, Szergej
Moszkva, 2022. november 9. Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2022. november 9-én közreadott képen Szergej Szurovikin vezérezredes, az Ukrajnában harcoló teljes orosz haderõ parancsnoka Szergej Sojgu orosz védelmi miniszternek jelent. Sojgu Szurovikin tábornok javaslatát elfogadva elrendelte az orosz erõk kivonulását a dél-ukrajnai Herszonból és visszavonását a Dnyeper folyó bal partjára. MTI/EPA/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajtóinformációk szerint Szergej Szurovikin látható egy interneten közzétett fényképen, amint a feleségével sétál Moszkvában − noha a férfit a Wagner orosz zsoldoscsoport lázadása óta nem látták. Az Armageddonnak is becézett tábornok állítólag közel állt a Wagner-vezérhez, Jevgenyij Prigozsinhoz, aki nemrég életét vesztette, miután állítólag lelőtték a repülőgépét.

Jelentések szerint Szurovikin tábornok ellen vizsgálat folyik a Wagner-lázadásban való esetleges bűnrészessége miatt.

Szergej Szurovikin tábornok kint van. Élve, egészségesen, otthon, a családjával, Moszkvában. A fotó ma készült

közölte a hírt egy orosz médiaszemélyiség, Kszenyija Szobcsak a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Alekszej Venediktov orosz újságíró is megerősítette a kép hitelességét, a Telegramon közzétett üzenetében elmondta, hogy Szurovikin tábornok otthon van a családjával, jelenleg szabadságát tölti. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden nem válaszolt arra a kérdésre, hogy folyik-e vizsgálat Szergej Szurovikin ellen.

A tábornok utoljára a Wagner puccskísérlete során egy videóban bukkant fel, amelyben a zsoldosokat az akciójuk leállítására szólította fel. A média napokkal később arról számolt be, hogy a férfit letartóztatták, de hivatalos megerősítés nem érkezett a tábornok hollétéről.

A Politico a múlt hónapban arról számolt be, hogy Szurovikin házi őrizetbe került, és azt tanácsolták neki, jobb ha nem mutatkozik nyilvánosan. A férfit tavaly októberben helyezték az ukrajnai orosz erők élére, de három hónappal később leváltották. Az orosz légierő éléről pedig idén augusztusban távolították el.

A háborús veterán a szíriai orosz hadműveletek során a brutalitásáról szerzett hírnevet, a hadműveletek során Armageddon tábornok néven vált ismertté.

 

Borítókép: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2022. november 9-én közreadott képen Szergej Szurovikin vezérezredes, az Ukrajnában harcoló teljes orosz haderő parancsnoka Szergej Sojgu orosz védelmi miniszternek jelent (Fotó: MTI/EPA/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.