Így áll az oroszországi helyi választás a részeredmények szerint

Az Ukrajnától elcsatolt területeken először voksolhattak a lakosok az orosz jogrend szerint.

Forrás: MTI2023. 09. 11. 6:20
PRIGOZSIN, Jevgenyij
Moszkva, 2023. június 26. Sétálók a moszkvai Vörös tér közelében elterülő Zarjadje Parkban 2023. június 26-án, két nappal a Wagner orosz magánhadsereget vezető Jevgenyij Prigozsin lázadása után. A lázadás még aznap, június 24-én vérontás nélkül véget ért, mert Prigozsinnal megegyezett a közte és az orosz vezetés között közvetítő fehérorosz elnök. A háttérben a Kreml Szpasszkij-tornya (b) és a Vaszilij Blazsennij-székesegyház. MTI/EPA/Makszim Sipenkov Fotó: Makszim Sipenkov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kreml által támogatott jelöltek vezetnek az orosz regionális és helyi választásokon a Központi Választási Bizottság által a vasárnap esti urnazárás után ismertetett részeredmények szerint. Az Oroszországi Föderáció alkotmányába foglalt 89 régió közül 85-ben tartottak péntektől vasárnapig regionális és helyi választást.

A hadiállapot ellenére először voksolhattak az orosz jogrend szerint annak a négy, Ukrajnától a háború kezdetén elcsatolt területnek lakói, amelyet a nemzetközi közösség többsége nem fogad el Oroszország részeként.

A listás részeredmények alapján ott is az Egységes Oroszország párt vezet a szavazatok 74–78 százalékával.

A voksolás során 26 kormányzói szék sorsa dőlt el – közülük 21 közvetlen, öt pedig közvetett választáson. 

Emellett pótválasztást tartottak négy szövetségi egyéni képviselői körzetben, továbbá húsz regionális parlament képviselői helyeit osztják el az eredmények alapján, számos városi és helyi választás mellett.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.