Itt vannak a hivatalos számok – közel száz emberéletet követelt a kahovkai víztározó felrobbantása

Kijev Moszkvát vádolja a támadásért, Oroszország tagadja, hogy köze lett volna hozzá.

Forrás: MTI2023. 09. 05. 20:33
null
Herszon, 2023. június 6. Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott, videófelvételrõl készített kép a dél-ukrajnai Herszon megyében lévõ, jelenleg orosz ellenõrzés alatt álló Nova Kahovka víztározójának súlyosan megrongálódott gátjáról a Dnyeper folyón 2023. június 6-án. Az ukrán fegyveres erõk déli parancsnoksága a mai napon azt közölte, az orosz erõk felrobbantották a gátat, míg Vlagyimir Leontyjev, Nova Kahovka városnak az orosz hatóságok által kinevezett polgármestere szerint a vízerõmûvet ellátó víztározó gátja sértetlen, nem történt katasztrófa, magának az erõmûnek egy része azonban megsemmisült ukrán találatok következtében. MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harminckét halálos áldozata volt a kahovkai gátrobbantásnak – közölte az ukrán védelmi minisztérium kedden a három hónapja történt súlyos incidensről kiadott hivatalos jelentésében. 

A beszámoló szerint a kahovkai vízerőmű zsiliprendszerének június 6-i megsemmisülése miatt a halálos áldozatok mellett 28-an megsérültek, 39 embert pedig máig eltűntként tartanak nyilván.

A Dnyeper (Dnyipro) folyó árvidékén, ahol hozzávetőleg kilencszázezer ember él, nem bukkant fel a kolera – derül ki a jelentésből. Ihor Kuzin ukrán egészségügyi miniszterhelyettes szerint mindössze 22 fertőzöttet regisztráltak szennyezett víz miatt a Kijev ellenőrzése alatt álló területeken.

Kijev Moszkvát vádolja az orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka településen lévő víztározó gátjának felrobbantásával. Oroszország tagadja Ukrajna vádját, és Kijev tüzérségi csapásait hibáztatja a szerencsétlenségért. A gátszakadás pusztító árvizet okozott a térségben, amit súlyosbítottak a régióban dúló harcok.

Az ukrán minisztérium hangsúlyozta, hogy a kárfelmérés és a veszteségek a kijevi kormányerők ellenőrzése alatt álló területekre érvényesek, ugyanakkor az elárasztott térség több mint 68 százalékát orosz csapatok ellenőrzik, így a valós adatokat továbbra is homály fedi. 

Az orosz sajtó legutóbb 57 halottról jelentett a Moszkva ellenőrzése alatt lévő térségből.

Összesen 612 négyzetkilométer terület került víz alá, és több ezer környékbeli lakos kényszerült otthona elhagyására a gátrobbantás következtében.

Borítókép: Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott, videófelvételrõl készített kép a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka víztározójának súlyosan megrongálódott gátjáról a Dnyeper folyón 2023. június 6-án (Fotó: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.