Izrael történelmi megállapodás küszöbén áll Szaúd-Arábiával

„Az Ábrahám-megállapodások a béke új korszakát hozták, ám most egy még drámaibb áttörés küszöbén állunk” – mondta az izraeli miniszterelnök.

Forrás: MTI2023. 09. 22. 19:58
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az ENSZ-közgyűlés New York-i ülésszakán pénteken felszólalva, 2023.09.22-én. (Forrás: 
Benjamin Netanyahu / Twitter)
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az ENSZ-közgyűlés New York-i ülésszakán pénteken felszólalva, 2023.09.22-én. (Forrás: Benjamin Netanyahu / Twitter)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izrael az Egyesült Államok közreműködésével történelmi áttörés küszöbén áll, közel ahhoz a békemegállapodáshoz Szaúd-Arábiával, amely átrendezheti a közel-keleti viszonyokat – jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az ENSZ-közgyűlés New York-i ülésszakán pénteken felszólalva.

Az Egyesült Államok olyan megállapodás elérésére törekszik Jeruzsálem és Rijád között, amelyben – egy Washingtonnal kötött védelmi paktum elfogadásáért, a polgári célú nukleáris program fejlesztéséhez nyújtott segítségért és a palesztin állam megteremtése felé tett előrelépésért cserébe – Szaúd-Arábia normalizálná a kapcsolatait Izraellel.

Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörökös a Fox Newsnak a héten adott interjúban azt mondta, hogy a két fél napról napra közelebb kerül az egyezményhez.

A reménybeli megállapodás azonban akadályokba ütközhet, ugyanis a közös szaúdi és amerikai álláspont, amely szerint a palesztinokat is be kell vonni a diplomáciai folyamatokba, kihívások elé állítja a palesztin államiságot ellenző Netanjahu-kormányt.

Az izraeli miniszterelnök az ENSZ-közgyűlésben is kijelentette: 

a palesztinoknak nem szabad vétójogot adni, amellyel akadályozhatják az új békeszerződések megkötését.

Benjámin Netanjahu a szaúdi–izraeli béke előfutárának nevezte az Izrael és több arab ország viszonyát normalizáló, 2020-as Ábrahám-megállapodásokat.

„Ez nem kérdés: az Ábrahám-megállapodások a béke új korszakának hajnalát hirdették meg. […] Úgy vélem, most egy még drámaibb áttörés küszöbén állunk: egy történelmi béke Izrael és Szaúd-Arábia között” – fogalmazott.

Borítókép: Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az ENSZ-közgyűlés New York-i ülésszakán pénteken felszólalva, 2023. szeptember 22-én. (Forrás: Benjamin Netanyahu/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.