Élő közvetítés
Portugália
ÉLŐ
Franciaország

„Az ENSZ-közgyűlés nem vitt közelebb az ukrajnai békéhez, elmaradt a nagyhatalmak tárgyalása”

Szijjártó Péter reményét fejezte ki, hogy az atomhatalmak a nukleáris háború elkerülésében azért még egyetértenek.

Forrás: MTI2023. 09. 22. 16:31
SZIJJÁRTÓ Péter
New York, 2023. szeptember 21. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal a Mediáció Baráti Csoport miniszteri szintű ülésén New Yorkban 2023. szeptember 21-én. MTI/KKM Fotó: KKM/-----------------
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kárba veszett lehetőség az ENSZ e heti közgyűlése, az semmivel nem vitt közelebb az ukrajnai békéhez, a nagyhatalmak ezúttal sem látták megfelelőnek az időt arra, hogy tárgyaljanak egymással – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken New Yorkban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy sajnos a fegyveres konfliktus rendezése továbbra sem látszik.

Ez a hét, ami lassan már a hátunk mögött van New Yorkban, ez is kárba veszett abból a szempontból, hogy az igazán nagy és erős országok ezt a hetet sem látták alkalmasnak arra, hogy beszéljenek egymással

– mondta.

Szavai szerint mindez azért is különösen sajnálatos, mert az ENSZ-t éppen azért hozták létre, hogy az egymással konfliktusban lévő felek is semleges körülmények között folytathassanak megbeszéléseket. „Ez egyelőre elmaradt itt ezen a héten is, tehát sajnos az ENSZ közgyűlésének az idei magas szintű hete sem vitt, sem visz közelebb minket a békéhez” – szögezte le.

Szijjártó Péter az átfogó atomcsendszerződés részes államainak délutáni konferenciája kapcsán arra figyelmeztetett, hogy Ukrajnában egy atomhatalom áll szemben egy olyan országgal, amelyet szintén atomhatalmak támogatnak, ráadásul az utóbbi időben többször is teljesen „nyíltan és szégyentelenül” hivatkoztak a nukleáris képességekre, illetve szegényített urán tartalmú fegyvereket is bevetnek.

Remélhetőleg azért abban még mindenki egyetért, hogy az a végső szakasz, amely a nukleáris háborút jelentené, mindenképpen elkerülendő

– jegyezte meg, rámutatva, hogy ez gyakorlatilag az emberiség végével lenne egyenlő.

Mindez most még inkább felértékeli az átfogó atomcsendszerződést, amelynek aláírói vállalták, hogy nem hajtanak végre kísérleti atomrobbantásokat – vélekedett, sajnálatát fejezve ki amiatt, hogy egyes országok, például Kína vagy az Egyesült Államok nincsenek a részes felek között.

„Ha valamikor, akkor most nagy jelentősége van annak, hogy mindazok az országok, amelyek még nem csatlakoztak, még nem ratifikálták az átfogó atomcsendszerződést, azt tegyék meg, mert akkor válhat jogilag is biztossá az, hogy nukleáris teszteket egyik ország sem fog végrehajtani” – húzta alá.

A miniszter később a tuberkulózis elleni küzdelemmel foglalkozó ülésen is felszólalt, ennek kapcsán azt emelte ki, hogy a betegség az egész világ és benne Európa számára is sajnos ismételten kihívást jelent.

A kötelező oltások révén a tuberkulózis az 1950-es évek óta jelentősen visszaszorult, a kevésbé fejlett országokban ugyanakkor máig nem teljes a siker, a fertőzés még mindig évente több mint másfél millió, azaz naponta mintegy négyezer ember életét követeli.

„Sajnos a koronavírus fordulópontot hozott, amikor is a világ egészségügyi rendszerei a világjárvánnyal szembeni küzdelemmel voltak lefoglalva, hatalmas volt a nyomás, nem volt idő, nem maradt kapacitás, hogy a tuberkulózis elleni küzdelmet ugyanolyan szisztematikusan és prevenciós jelleggel hajtsák végre a világ országai” – mutatott rá.

Majd hozzátette, hogy ez a számokon is jól látszik, Európában húsz év után újra nőni kezdett a betegek száma, és ebben Ukrajna játssza a főszerepet, ott a legnagyobb az esetszám és a növekedés is.

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint Magyarországon 2021-ről 2022-re 35 százalékkal nőtt az esetszám. „De még egyszer mondom, ez korántsem magyar jelenség, sajnos egész Európában egy húszéves csökkenő tendencia fordult meg” – hangsúlyozta.

Ez még egy ok, még egy érv arra, hogy az Ukrajnában zajló háborút sürgősen be kell fejezni, mivel az Ukrajnából elmenekülő emberek között nagyobb valószínűséggel fordulnak elő, akik tuberkulózisban szenvednek, mint úgy általában Európában

– jelentette ki.

Ezzel összefüggésben pedig emlékeztetett, hogy Magyarország együttműködési megállapodást kötött az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), amelynek értelmében hazánk ellátja a menekülteket szükség esetén, ehhez számos tesztelési eszközt is biztosítottak az ENSZ közreműködésével. Végül fontosnak nevezte a tüdőszűrések, a pulmonológiai vizsgálatok, a megelőzés ismételt előtérbe helyezését.

Illetve arra is kitért, hogy mivel a betegség a fejlődő országokra jellemző leginkább, ezért minden egyes migrációs hullám a terjedés felgyorsulásának veszélyét hordozza magában, ami még egy ok az illegális bevándorlási folyamatok megállítására.

Itt az ideje annak, hogy a liberális mainstream is befejezze a migrációs hullámok inspirálását, mert jól láthatóan a migrációs hullámok nemcsak biztonsági, hanem komoly egészségügyi kockázatokkal is járnak

– figyelmeztetett.

A Türk Államok Szervezetével (TÁSZ) való találkozás kapcsán a tárcavezető elmondta, hogy a TÁSZ munkareggelijének keretében azeri hivatali partnere beszámolt a hegyi-karabahi fejleményekről. Mint elárulta, ő maga csütörtökön már váltott néhány szót Ceyhun Bayramovval, aki akkor mint elmondta, megegyezés született az örmény csapatok kivonásáról, és jó esély van a béke megteremtésére a régióban. „Olyan sok biztonsági kihívás éri a világot, hogy ha ezek a fegyveres konfliktusok egybeérnek, akkor az egy globális jellegű, akár harmadik világháború kitörésével is fenyegethet” – figyelmeztetett.

Szijjártó Péter hozzátette: 

Tehát nekünk az jó hír, ha a világ különböző pontjain a fegyveres konfliktusok megoldódnak, és a béke veszi át a helyét a háborúnak és a szenvedésnek. Most erre a karabahi térségben jó esély kínálkozik.

Míg az európai unióban megjelenő álhír kapcsán elmondta, „az az igazság, hogy Magyarország és több más tagállam is tett észrevételeket és javaslatokat a közös nyilatkozathoz, de nem jött létre konszenzus, ezért az EU főképviselője a saját nevében adta ki azt”.

„Magyarország álláspontja itt is egyértelmű: háború helyett békére van szükség, hosszú évtizedek után itt az ideje annak, hogy véget érjen a karabahi emberek szenvedése. Ezen egyoldalú nyilatkozatok nem segítenek, viszont az ENSZ kiváló alkalmat ad arra, hogy ezeket személyesen lehessen megbeszélni” – tette hozzá.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter mindemellett török kollégájával áttekintette a kétoldalú energetikai együttműködést, a szoros nukleáris együttműködést, illetve a megkötött földgázvásárlási szerződést. Utóbbi keretében jövőre először török forrásból is érkezhet gáz hazánkba, emellett pedig az azeri szállítási mennyiség bővítésének lehetőségeiről is tárgyalt a magyar politikus.

Szijjártó Péter a találkozó során megköszönte török kollégájának, hogy a magyar mentőcsapatok el tudtak jutni a természeti katasztrófa sújtotta Líbiába, hogy részt vegyenek a munkálatokban.

Borítókép: A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal a Mediáció Baráti Csoport miniszteri szintű ülésén New Yorkban 2023. szeptember 21-én (Fotó: MTI/KKM)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.