Káosz a klímatüntetésen – közel háromezer aktivistát vett őrizetbe a holland rendőrség + videó

A tüntetők a szokásukhoz híven autópályát zártak le, megbénítva ezzel a közlekedést Hágában.

2023. 09. 10. 14:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétezer-négyszáz klímaaktivistát vett őrizetbe a holland rendőrség szombaton, miután összecsapásokba torkollott a nem megújuló tüzelőanyagokra nyújtott állami támogatás ellen felszólaló tüntetés – számolt be a Reuters hírügynökség. A hatóságoknak vízágyút is be kellett vetniük a rendbontók ellen, akik a rendőrség többszörös felszólítása ellenére lezárták az A12-es autópályát Hágában. 

A tüntetést szervező Extinction Rebellion mozgalom közleménye szerint tovább fogják folytatni a hasonló megmozdulásokat, amíg a céljukat el nem érik. A mostani demonstráción mintegy tízezren – köztük idősek és gyermekek is – vettek részt. – A tengerszint emelkedik, ahogyan mi is – skandálta a tömeg. 

A radikális szervezet már korábban is sok borsot tört a holland hatóságok, valamint az átlagemberek orra alá. Áprilisban aktivistáik egy csoportja az amszterdami Schiphol nemzetközi repülőtéren tüntetett a KLM holland légitársaság ellen, követelve, hogy vállalja a felelősséget a tevékenységével okozott egészségügyi és éghajlati károkért. A harmincfős csoportból akkor három aktivistát állított elő a rendőrség.

Ezt megelőzően januárban a mostani demonstrációhoz hasonlóan a hágai A12-es autópályát zárták le a radikális aktivisták, közülük mintegy ötszázat tartóztattak le a hatóságok. 

A tüntetők közül néhányan az úttestre ragasztották vagy egymáshoz láncolták magukat; a rendőrség láncfűrésszel választotta el őket, és állítólag kóla segítségével oldotta fel a ragasztást.

Borítókép: Vízágyút vetett be a holland rendőrség az aktivisták ellen (Forrás: Twitter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.