Kizárnák Donald Trumpot az elnökválasztásból a demokraták

Kamu jogi elmélettel akarják ellehetetleníteni a volt amerikai elnök újraindulását.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner2023. 09. 04. 20:24
TRUMP, Donald
Manchester, 2023. április 28. A 2024-es amerikai elnökválasztáson újrainduló Donald Trump volt amerikai elnök beszédet mond a Manchesterben tartott kampányrendezvényen, New Hampshire-ben 2023. április 27-én. MTI/EPA/C. J. Gunther Fotó: C. J. Gunther
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egészen elképesztő ötlettel állt elő két vezető demokrata képviselő, Adam Schiff és Tim Kaine – hívta fel a figyelmet a Mandiner hetilap. A két politikus ugyanis azt javasolta vasárnap, hogy a 14. alkotmánymódosítás „lázadási záradéka” alapján távolítsák el Donald Trump előző amerikai elnök nevét a 2024-es elnökválasztási szavazólapról.

Az Axios washingtoni székhelyű híroldal szerint a választási tisztviselők már vizsgálják is a lehetőségeket a demokraták javaslatára vonatkozóan.

A portál azt írta, a politikusok a 14. kiegészítés 3. szakaszára hivatkoznak, amely kimondja, hogy bárki, aki „lázadást szított” az Egyesült Államok ellen, nem tölthet be választott tisztséget. Két liberális nonprofit szervezet pedig már jogi lépéseket is beharangozott arra az esetre, ha a republikánus elnökválasztási előválasztáson Trump neve megjelenik a szavazólapon. Adam Schiff az MSNBC amerikai televíziós hírcsatornának azt mondta,

a 14. kiegészítésre való hivatkozás lehetővé teheti Trump kizárását.

„A törvény nem igényli, hogy elítéljenek lázadásért. Elég, ha részt vettél benne. Ez diszkvalifikál attól, hogy választott tisztséget tölts be, és ez pontról pontra illik Trumpra” – idézte a Mandiner a demokrata politikust. Tim Kaine az ABC News amerikai hírcsatornának adott interjújában pedig azt hangsúlyozta, a republikánus politikus esetleges kizárása mellett „erőteljesen” lehet érvelni, ám hozzátette, a döntést a bíróságnak kell meghoznia. A lap a Trump-kampányt támogató MAGA politikai akcióbizottság reagálását is idézte, amelyben arra mutattak rá,

a 14. kiegészítés alapján való kizárás egy „kamu jogi elmélet”.

Trumppal szemben négy eljárás indult az Egyesült Államokban, ám az amerikai törvények nem zárják ki, hogy a politikus akár a börtönből induljon a Fehér Ház székéért.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.