Könyörtelen az áremelkedés Joe Biden hivatalba lépése óta

Az amerikai háztartások egyre kevésbé tudják tartani a lépést a Joe Biden elnöksége óta tapasztalható inflációval.

Forrás: Breitbart2023. 09. 13. 21:15
BIDEN, Joe; BIDEN, Jill
Lahaina, 2023. augusztus 22. Joe Biden amerikai elnök és felesége, Jill Biden távozik a tûzvész sújtotta, hawaii Maui-szigeten fekvõ Lahainából 2023. augusztus 21-én. Az augusztus 8-án kitört tûzvész megtalált halálos áldozatainak száma 114-re növekedett, több mint 1000 embert még keresnek. Lahaina, az egykori Hawaii Királyság fõvárosa szinte teljesen megsemmisült az Egyesült Államok utóbbi száz évének legsúlyosabb erdõtüzében. MTI/AP/Evan Vucci Fotó: Evan Vucci
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos problémákkal szembesülnek az amerikai háztartások: az utóbbi két hónapban folyamatosan emelkedtek az élelmiszerárak – számolt be a Britbart amerikai hírportál az Egyesült Államok munkaügyi minisztériumának nemrégiben közölt adataira hivatkozva. Az oldal szerint júliusban 0,3 százalékos, augusztusban pedig 0,2 százalékos emelkedést mutattak ki a fogyasztói árindexben.

Az élelmiszerárak Joe Biden amerikai elnök hivatalba lépése óta – az első három hónap kivételével – könyörtelenül emelkednek – számolt be cikkében a Breitbart.

Szakértők 19,6 százalékos emelkedést mutattak ki, mely az élelmiszerek esetében elsősorban a húsféléket, a halakat és a tojást érinti. A csirkehús például 0,8 százalékkal került többe augusztusban, mint júliusban, a sertéshús ára pedig 2,2 százalékkal emelkedett egy hónap alatt. Más élelmiszerek esetében átlagosan 0,2 százalékot nőttek az árak. Az infláció a gabonaféléket és a pékárukat sem kerülte el, melyek 0,5 százalékkal kerültek többe múlt hónapban, mint júliusban.

Nem örülhetnek azok sem, akik gyakran vásárolják a fagyasztott pékárukat, melyek 1,8 százalékkal kerülnek többe. Hasonlóan a fagylalt ára is nőtt, mintegy 0,7 százalékkal.

A Breitbart ugyanakkor rámutatott, van néhány termék, ahol nem volt nagymértékű növekedés. Ide tartoznak a tejtermékek, melynek ára júliusban 0,5 százalékkal emelkedett, augusztusban pedig 0,4 százalékkal. A gyümölcsök és zöldségek ára többnyire csökkent, néhány kivétellel, a citrusfélék és a paradicsom ugyanis már többe kerül.

A portál szerint azért is említésre méltók a számok, mert az elmúlt közel tíz évben az amerikai háztartások nem szembesültek olyan árakkal, mint az utóbbi időben. Noha az infláció némileg mérséklődött, az árak jóval magasabbak Biden elnöksége óta, és egyelőre nem látni annak jelét, hogy visszatérnének a Donald Trump hivatala idején tapasztalt szinthez.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök és felesége, Jill Biden (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.