Megemlékezett édesanyjáról III. Károly király

Egy éve hunyt el II. Erzsébet brit királynő. Fia és utóda, III. Károly király ünnepélyes nyilatkozattal emlékezett meg édesanyjáról.

2023. 09. 08. 9:35
SZENT GYÖRGY; II. ERZSÉBET; III. KÁROLY
Windsor, 2022. szeptember 19. III. Károly brit király a brit hadsereg gránátos õrezredének zászlaját helyezi édesanyja, II. Erzsébet néhai brit uralkodó koporsójára a windsori kastély Szent György-kápolnájában rendezett temetésen 2022. szeptember 19-én. II. Erzsébet hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, szeptember 8-án hunyt el Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján. A királynõt a windsori kastély emlékkápolnájában helyezik végsõ nyugalomra. MTI/AP/Pool/PA/Jonathan Brady Fotó: Jonathan Brady
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

III. Károly brit király egy nyilatkozattal emlékezett meg édesanyjáról, II. Erzsébet királynőről, halálának első évfordulója alkalmából – írja a The Telegraph brit napilap. A 74 éves uralkodó a közvélemény támogatásáért is köszönetet mondott maga és felesége nevében.

Őfelsége [II. Erzsébet királynő] halála és az én trónra lépésem első évfordulóján nagy szeretettel emlékezünk meg hosszú életéről, odaadó szolgálatáról és mindarról, amit oly sokunknak jelentett. Én is mélyen hálás vagyok azért a szeretetért és támogatásért, amelyet a feleségem és jómagam iránt ebben az évben tanúsítottak, és mindent megteszünk azért, hogy mindannyiuk szolgálatára álljunk

− írta III. Károly.

A király az évfordulót Balmoralban tölti, ugyanott, ahol édesanyja életének utolsó heteit élte meg. III. Károly ezzel II. Erzsébet hagyományát követi, aki trónra lépésének napját mindig Sandringhamben töltötte, ahol apja, VI. György elhunyt.

A néhai uralkodóról brit és külföldi vezetők is megemlékeztek kiemelve az ő jelentőségét, elkötelezettségét és a hozzá fűződő személyes emlékeiket. Rishi Sunak miniszterelnök megemlékezésében a néhai királynő éles eszét, bölcsességét és melegségét méltatta, és rámutatott az Egyesült Királyság és a királynő közötti mély kapcsolatra. A skót vezetők is elismeréssel beszéltek Erzsébet királynő Skócia iránti mély szeretetéről és az ott eltöltött időről.

III. Károly az Egyesült Államokban élő kisebbik fia, Harry herceg csütörtökön Nagy-Britanniába érkezett egy jótékonysági szervezet rendezvényére, azonban nem tervezi felkeresni édesapját vagy bátyját a szomorú évfordulón.

Bár III. Károly trónra lépésétől sokan reformokat vártak, az elmúlt év inkább a folytonosság és a stabilitás jegyében telt, a királyi ház az átmenet sima lebonyolítására törekedett – mutatott rá elemzésében a BBC. A közvélemény pozitívan fogadta az új uralkodót.

Az új király sikeres állami látogatást tett Németországban, hamarosan pedig Franciaországba utazik, hogy pótolja a márciusi párizsi tüntetések miatt elhalasztott látogatást.

A következő időszakban több kihívással is szembe kell néznie a királynak. Bár a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a monarchia továbbra is népszerű Nagy-Britanniában, a fiatalok körében a támogatottság csökken, ma már a 18–24 éves korosztály alig egyharmada látja pozitívan a királyság intézményét, sokan választott államfőt szeretnének. A Windsor-ház jövője nagyban függ III. Károly tevékenységétől, de a monarchistáknak reményt adhat, hogy a trónörökös, Vilmos walesi herceg töretlen népszerűségnek örvend.

Borítókép: III. Károly brit király a brit hadsereg gránátos őrezredének zászlaját helyezi édesanyja, II. Erzsébet néhai brit uralkodó koporsójára a windsori kastély Szent György-kápolnájában rendezett temetésen 2022. szeptember 19-én (Fotó: MTI/AP/Pool/PA/Jonathan Brady)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.