Egy élet a korona szolgálatában

Egy éve, 2022. szeptember 8-án hunyt el II. Erzsébet brit királynő, aki több mint hét évtizedet töltött a trónon, és átvezette a monarchiát az új évezredbe. Összeállításunkkal rá emlékezünk.

2023. 09. 08. 6:37
II. ERZSÉBET; VI. GYÖRGY; III. KÁROLY
London, 2022. szeptember 8. II. Erzsébet brit uralkodó óriásfotója a londoni Piccadilly Circus kivetítõjén 2022. szeptember 8-án, halálának napján. A királynõ életének 97., uralkodásának 71. évében a skóciai Balmoral kastélyában hunyt el. II. Erzsébet királynõ édesapja, VI. György király halálának napján, 1952. február 6-án lépett az Egyesült Királyság trónjára. Halálának pillanatától elsõszülött fia, a 73 esztendõs eddigi trónörökös, Károly a brit uralkodó III. Károly néven. MTI/EPA/Tolga Akmen Fotó: Tolga Akmen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kötelesség minden előtt

Erzsébet hercegnő, VI. György király elsőszülött lánya a huszonegyedik születésnapján, még trónörökösként elmondott beszédében ígéretet tett arra, hogy egész életében szolgálni fogja a monarchiát, és ehhez az ígéretéhez mindvégig hű maradt. Szinte hihetetlen, de két nappal a halála előtt még fogadta bemutatkozó látogatásán tizennegyedik miniszterelnökét, Liz Trusst.

A két esemény között eltelt hetvenöt évben – háromnegyed évszázadban – a világ teljesen megváltozott, a húszas évei közepén királynővé vált Erzsébetnek pedig át kellett vezetnie a monarchiát a birodalom korszakából a Nemzetközösségébe, majd a huszadik századból a huszonegyedik századba.

Pedig születésekor még fel sem merült, hogy valaha az ő fejére kerülhet a korona. V. György király másodszülött fiának lányaként nagyjából tízéves koráig csendes és már-már normális életet élt. Mindez szinte egyik napról a másikra megváltozott, amikor nagybátyja, VIII. Eduárd 1936 decemberében lemondott, hogy elvehesse az elvált amerikai Wallis Simpsont, és így Erzsébet édesapja, VI. György lett az új uralkodó. A csendes életnek egyszerre vége szakadt, és trónörökösként Erzsébet a figyelem középpontjába került.

Nem sokkal később kitört a második világháború, amely meghatározó időszaknak bizonyult mind a Windsor-ház, mind Erzsébet számára. Bár többen szorgalmazták, hogy a trónörököst és húgát, Margit hercegnőt küldjék Kanadába, ahogy sok brit gyereket abban az időben, a királyné erre nem volt hajlandó. A két hercegnő nevelőnőjükkel a Windsor-kastélyban vészelte át a Blitz sötét hónapjait, szüleik a Buckingham-palotában maradtak.

A 18. születésnapja után a későbbi királynőnek megengedték, hogy csatlakozzon a női kiegészítő hadtesthez, ahol mentőautókat vezetett és megtanult autót szerelni. A háború után, 1947 novemberében hozzáment Fülöp görög és dán királyi herceghez, aki lemondott érte a korábbi rangjáról, apósától viszont nászajándékként megkapta az Edinburgh hercege címet. Fülöp herceg egészen 2021-ben bekövetkezett haláláig a királynő legfőbb támasza volt. Négy gyermekük született: Károly 1948-ban, egyetlen lányuk, Anna 1950-ben, András 1960-ban és végül Eduárd 1964-ben.

1952 februárjában egy hivatalos úton, Kenyában érte a hír, hogy hosszú ideje betegeskedő édesapja elhunyt. A fiatal édesanyából hirtelen uralkodó lett.

Bár az alkotmány értelmében tényleges hatalommal nem rendelkezett, és nem nyilvánított véleményt politikai kérdésekben, miniszterelnökeivel folytatott heti rendszerességű megbeszélései révén páratlan rálátással rendelkezett az ország ügyeire. Rengeteget tanult első miniszterelnökétől, Winston Churchilltől, ahogy azonban teltek az évtizedek, a kilencvenes és kétezres évek miniszterelnökei már az ő tapasztalatára és bölcsességére is építhettek.


A magyar kapcsolat


II. Erzsébet családfáján magyar szál is felbukkan. Szépanyja Rhédey Klaudia erdélyi grófnő volt, akiről egyetlen magyarországi látogatása során, 1993-ban meg is emlékezett:

Mindig szerettem volna Magyarországra jönni. A nagyanyám gyakran mesélt családtörténetéről és szülei kapcsolatáról Magyarországgal. Ez még ma is olyan elevenen él bennem, hogy boldogan jöttem ide

− mondta a tiszteletére rendezett díszvacsorán.

 

Annus horribilis


Bár II. Erzsébet teljes uralkodása alatt nagy népszerűségnek örvendett alattvalói körében, ahogy a világ változott, egyre többen kérdőjelezték meg a monarchia, mint intézmény létjogosultságát. A királynő mindent megtett, hogy megóvja a királyi család jó hírét, ezt azonban sokszor a hozzá legközelebb állók nehezítették meg leginkább. A sor húgával Margit hercegnővel kezdődött, aki előbb – az ötvenes években arisztokrata körökben teljesen elképzelhetetlen módon – egy elvált férfihoz akart hozzámenni, majd sorozatos botrányival borzolta a kedélyeket.

A királynőnek gyermekei is nem kevés fejfájást okoztak. 1992-ben először Anna hercegnő vált el, majd Károly herceg és Diana hercegné különválása, illetve András herceg válása szolgáltatott kifogyhatatlan témát a bulvárlapoknak. Amikor úgy tűnt, a helyzet már nem lehet rosszabb, novemberben kigyulladt a kedvenc otthona, a windsori kastély. A helyreállítás költségeiről kirobbant vita megrengette a monarchiát.

Nem csoda, hogy egy beszédében „annus horribilisnek” (borzalmas évnek) nevezte 1992-t.

És a csapásoknak még nem volt vége. A Károly és Diana válásához vezető szivárogtatásokkal tarkított botránysorozat, majd a hercegné 1997-es halála utáni elégedetlenség (a gyászoló alattvalók számonkérték II. Erzsébeten, hogy ahelyett, hogy visszautazott volna Londonba, az unokáival maradt Balmoralban) mélypontra taszították a monarchia népszerűségét.

 

Az utód


Károly herceg – illetve 2022. szeptember 8. óta már III. Károly király – uralkodása fordulópontot jelenthet a brit monarchia számára. Az új uralkodó sok mindenben eltérő álláspontot képvisel, mint édesanyja, például még walesi hercegként többször nyilvánított véleményt akár kényes politikai kérdésekben is. Víziójában egy „karcsúsított” monarchia szerepel, mindössze maroknyi dolgozó – és így közpénzekben részesülő – családtaggal.

Népszerűsége azonban meg sem közelíti édesanyjáét, és II. Erzsébet halála óta felerősödtek azok a hangok, amelyek idejétmúltnak tartják a monarchiát és felvetik az államformaváltás lehetőségét. Egy a The Telegraph brit napilap által a napokban közzétett felmérés szerint 

tíz fiatalból csak három szerint tesz jót a királyi család Nagy-Britanniának, mintegy negyven százalékuk pedig választott államfőt szeretne.


Borítókép: II. Erzsébet brit uralkodó óriásfotója a londoni Piccadilly Circus kivetítőjén 2022. szeptember 8-án, halálának napján (Fotó: MTI/EPA/Tolga Akmen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.