időjárás 6°C Andor , András 2023. november 30.
logo

Mégsem akkora csoda a brit tank? + videó

Magyar Nemzet
2023.09.30. 17:10
Mégsem akkora csoda a brit tank? + videó

Úgy tűnik, hogy az ukrán hadsereg megtoldotta a brit Challenger 2 harckocsi egyes részeit, hogy az amúgy gyengébb páncélzat jobban bírja az esetleges támadásokat. 

A 69 tonnás brit rendszernek van egy gyenge pontja, ami nem más, mint a bástyatere, ami nem is annyira meglepő, hiszen inkább védekező, mintsem támadó hadviselésre tervezték. 

Védekezéskor ugyanis általában a tankok ezen része mélyen be van ásva a földbe, így kevésbé valószínű, hogy találat éri. Most azonban más a helyzet, a harckocsik támadásra kellenek, ezért az ukránok extra páncélzattal szerelték fel a brit csodatankokat.

Ezekből a Challengerekből 14-et küldtek a britek Ukrajnának, és kizárólag a kijevi 82. légi támadó dandár használja, feladata főként az egységek támogatása nagyobb távolságból, ami kiszolgáltatottá teszi, éppen ezért kellett megerősíteni a páncélzatot. A hírről beszámoló Business Insider szerint még egy gyenge pontja van a brit harckocsinak, ez pedig a lövegtorony, amely szintén minimális védelemmel rendelkezik.

A közösségi médiában szeptember elején kezdett terjedni egy videó, melyen az első – és tudomásunk szerint az egyetlen – oroszok által kilőtt Challenger 2-es látható.

A Challenger 2-es kilövése azért is kiemelten fontos, mivel 1994-es első bevetése óta még egyetlen tank sem semmisült meg harcok során – noha Irakban volt ilyenre példa, az „baráti tűz” volt. Ez többek közt alacsony gyártási számának, valamint ritka bevetésének köszönhető.

Egyes szakértők szerint a mennyiség sokkal fontosabb ezekben a harcokban, mint a minőség, és bár egy Leopard tank nem olyan jó, de négyszázat lehet venni tíz Challenger 2 árából.

Borítókép: Egy Challenger 2-es (Fotó: Getty Images/Getty Images North America/Getty Images via AFP)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.