Mégsem akkora csoda a brit tank? + videó

Több gyenge pontja is van a Challenger 2-eseknek, ezeket próbálják kiküszöbölni az ukránok.

2023. 09. 30. 17:10
British Army Military Exercises
OMN-BRITISH-ARMY-MILITARY-EXERCISES Fotó: GETTY IMAGES
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, hogy az ukrán hadsereg megtoldotta a brit Challenger 2 harckocsi egyes részeit, hogy az amúgy gyengébb páncélzat jobban bírja az esetleges támadásokat. 

A 69 tonnás brit rendszernek van egy gyenge pontja, ami nem más, mint a bástyatere, ami nem is annyira meglepő, hiszen inkább védekező, mintsem támadó hadviselésre tervezték. 

Védekezéskor ugyanis általában a tankok ezen része mélyen be van ásva a földbe, így kevésbé valószínű, hogy találat éri. Most azonban más a helyzet, a harckocsik támadásra kellenek, ezért az ukránok extra páncélzattal szerelték fel a brit csodatankokat.

Ezekből a Challengerekből 14-et küldtek a britek Ukrajnának, és kizárólag a kijevi 82. légi támadó dandár használja, feladata főként az egységek támogatása nagyobb távolságból, ami kiszolgáltatottá teszi, éppen ezért kellett megerősíteni a páncélzatot. A hírről beszámoló Business Insider szerint még egy gyenge pontja van a brit harckocsinak, ez pedig a lövegtorony, amely szintén minimális védelemmel rendelkezik.

A közösségi médiában szeptember elején kezdett terjedni egy videó, melyen az első – és tudomásunk szerint az egyetlen – oroszok által kilőtt Challenger 2-es látható.

A Challenger 2-es kilövése azért is kiemelten fontos, mivel 1994-es első bevetése óta még egyetlen tank sem semmisült meg harcok során – noha Irakban volt ilyenre példa, az „baráti tűz” volt. Ez többek közt alacsony gyártási számának, valamint ritka bevetésének köszönhető.

Egyes szakértők szerint a mennyiség sokkal fontosabb ezekben a harcokban, mint a minőség, és bár egy Leopard tank nem olyan jó, de négyszázat lehet venni tíz Challenger 2 árából.

Borítókép: Egy Challenger 2-es (Fotó: Getty Images/Getty Images North America/Getty Images via AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.