Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

Robert Fico: Ukrajna felfegyverzése csak még több halált hoz

Magyar Nemzet
2023.09.30. 15:18 2023.09.30. 15:25
Robert Fico: Ukrajna felfegyverzése csak még több halált hoz

Ukrajna felfegyverzése semmi mást nem hoz, csak még több elvesztett emberéletet – mutatott rá a brit The Daily Telegraph napilapnak adott interjújában Robert Fico. A szombati szlovákiai választások egyik legnagyobb esélyesének tartott politikus újfent ígéretet tett arra, hogy megválasztása esetén Szlovákia nem küld több fegyvert Kijevnek. 

Jobb tíz évig tárgyalni a békéről és leállítani a katonai műveleteket, mint hagyni, hogy az ukránok és az oroszok újabb tíz évig eredménytelenül gyilkolják egymást

– vélekedett Fico. 

A politikus – aki korábban három alkalommal is betöltötte a miniszterelnöki pozíciót – a gazdasági szankciók megszüntetését is sürgette. Fico szerint a büntetőintézkedéseknek köszönhetően szabadult el az infláció és súlyosbodik a megélhetési válság Európa-szerte. 

Az európai baloldal retteg Robert Fico újraválasztásától, ezt mi sem mutatja jobban, hogy a brüsszeli Politico hírportálon nemrég megjelent cikkben a szlovák választások jelentőségét próbálják bagatellizálni. Az írás szerint Pozsony túlságosan függ Brüsszeltől ahhoz, hogy szuverén külpolitikát folytasson – azaz szembemenjen a fősodrú állásponttal például Ukrajna felfegyverzése és a szankciók kapcsán. 

Csakhogy ez a fősodrú álláspont egyre inkább kezd kevésbé mainstreammé válni. 

Magyarország hosszú hónapokon keresztül egyedül képviselte a józan ész hangját az üvöltő európai háborús retorika viharában, azonban nemrégiben Lengyelország – Ukrajna legfőbb európai szövetségese – is csatlakozott hazánkhoz, Varsó ugyanis bejelentette: nem szállít több fegyvert Kijevnek. Fico megválasztásával ez a tendencia tovább növekedhet, erősödhetnek a békepárti hangok. 

A Fico-ellenes kampány a közösségi médiában is felpörgött, az X közösségi oldalt elárasztották az ukránbarát, liberális felhasználók, akik oroszbarátnak bélyegzik a hazája érdekeit előtérbe helyező politikust. 

Ez hazánk számára nem ismeretlen, hiszen a magyar kormányt is ugyanígy támadják a háború kirobbanása óta, amiért nem igazodott a nyugati fősodor elképzeléseihez. 

Nem véletlen, hogy Ficót a liberális felhasználók több bejegyzésben is „szlovák Orbánnak” nevezik. 

Szlovákia, ne rontsátok el holnap. Szavazzatok bölcsen

− írta egyikük. Hozzátette: az egyetlen fontos dolog, hogy ne Robert Ficóra voksoljanak. A felhasználó a „vatnyik” gúnynévvel illette a politikust, melyet az orosz állami propagandát vakon követőkre szoktak használni. 

A Politico állandó felmérése szerint egyébként Fico pártja a szombati választásokat megelőzően 20 százalékon állt, míg a liberális Progresszív Szlovákia két százalékponttal lemaradva követte őket a második helyen. Részeredményeket a szavazóhelyiségek lezárultával kezdenek el közölni szombat este, a hivatalos végeredményig vasárnap délig kell várni. 

Borítókép: Robert Fico, az Irány – Szociáldemokrácia (Smer–SD) párt vezetője beszél támogatóihoz a Nyitrában rendezett kampányeseményen 2023. szeptember 12-én. A szlovákiai előre hozott parlamenti választást szeptember 30-án tartják (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

 

 

Szlovákia választott

Hungary also a winner of Robert Fico's victory

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.