Kormányváltó hangulat van Szlovákiában: megkezdődött a parlamenti választás

A magyar pártok közül a Szövetségnek van reális esélye a parlamentbe jutásra.

Forrás: MTI, bumm.sk2023. 09. 30. 7:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött a voksolás reggel hét órakor Szlovákiában, ahol előre hozott parlamenti választásokat tartanak szombaton – közölte az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítója a közmédia Híradójában. Bartók Csaba a szlovákiai Szepsiből élőben bejelentkezve elmondta: az országban 25 politikai párt, mozgalom, tömörülés állított jelöltlistát, a parlamenti bejutási küszöb Magyarországhoz hasonlóan öt százalék. 

A választás egyfordulós, az emberek pártlistákra szavaznak és 150 mandátumot osztanak szét – ismertette.

Reális esélye a magyarok, illetve a magyar–szlovák vegyespártok közül a parlamentbe jutásra kizárólag az egységes magyar pártnak, a Szövetségnek van, amelyet a kampánycsend előtti utolsó napok felmérései 3,5-5,4 százalék közé mértek

– emelte ki a tudósító. 

Majd úgy fogalmazott: Szlovákiában 2020-hoz hasonlóan kormányváltó hangulat van és magas részvételi arányra számítanak. Az előrejelzések szerint a részvétel elérheti a 70 százalékot is, ami azonban a kis pártoknak nem kedvez – jegyezte meg.

Azért mozgósított intenzíven a Szövetség is, hogy a déli régióban megszólítsa a bizonytalan szavazókat annak érdekében, hogy sok év parlamenten kívüliség után legyen hangja a szlovák törvényhozásban a leszakadó, magyarok által lakott régióknak is. 

Parlamentbe jutásuk esetén a magyarok fontos résztvevői, stabil tényezői lehetnek a kormánykoalíciónak – tette hozzá a tudósító a Szövetség elnökét idézve: minden voksra szükség van. Forró Krisztián még a szavazás napján is biztatta a lakosságot arra, adják le a voksukat, hiszen mint mondta, „Itt az idő.”

A közbiztonságra és a rendre több mint 6500 rendőr fog felügyelni a parlamenti választás napján – mondta el a bumm.sk, szlovákiai magyar hírportálnak Damián Imre, az országos rendőrfőkapitány helyettese. Motoros és gyalogos rendőrök is járőrözni fognak a településeken, és civil ruhás rendőrök is szolgálatban lesznek. Tűzszerészeket és a különleges rendőri egységeket is készenlétbe helyeznek.

A választópolgárok országszerte mintegy hatezer választóhelyiségben szavazhatnak egészen este tízig. A pártok előzetes állását csak ezután az időpont után közli a szlovák statisztikai hivatal, majd a hivatalos eredményt várhatón vasárnap dél körül teszik közzé. 

 

Borítókép: A felvidéki Rimaszombat települése (Forrás: Facebook/Forró Krisztián)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.