Orosz befolyásolási kísérletről beszélt a szlovák választás kapcsán az Európai Bizottság alelnöke

Vera Jourová szerint a választásokat példa nélküli dezinformációs nyomás kísérte.

Forrás: MTI2023. 10. 01. 19:42
European Commission Vice-president Vera Jourova in Brussels
European Commission Vice-president Vera Jourova in Brussels Fotó: DURSUN AYDEMIR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság elfogadja és tiszteletben tartja a szlovákiai parlamenti választások eredményét – jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, az értékekért és az átláthatóságért felelős biztos. A politikus ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a választásokat példa nélküli dezinformációs nyomás kísérte. 


Szlovákiában a választások előtt például egy hamis, mesterséges intelligencia által készített videót terjesztettek, amelyben Michal Simecka, a Progresszív Szlovákia elnöke bejelenti a sör árának emelését. Jourová szerint a visszaélés a modern technológiákkal veszélyt jelenthet az európai demokráciára. Veszélyesnek nevezte azokat az álhíreket is, amelyek a külföldi hatalmak esetleges beavatkozásáról szóltak.

Tiszteletben tartjuk a szlovák választók akaratát. Lehetőségük volt az önálló döntésre, de a manipulációk magas szintje mellett

– mondta az európai uniós biztos.

A példa nélküli dezinformációs nyomás célpontja a múlt héten éppen a Progresszív Szlovákia volt

– szögezte le Jourová. Azt állította, hogy a szlovák információs térséget szélsőjobboldali és a Kremlhez közeli forrásokból származó információk árasztották el. Arról, hogy ez befolyásolta-e a választási eredményt, Jourová nem kívánt nyilatkozni.

A szombati előre hozott szlovákiai parlamenti választásokat a Robert Fico vezette Irány nyerte a Progresszív Szlovákia előtt.

Borítókép: Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, az értékekért és az átláthatóságért felelős biztos (Fotó: Dursun Aydemir)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.