Hétfőn bízza meg az államfő Robert Fico pártját kormányalakítással

Zuzana Caputová államfő közösségi oldalán bejelentette, október 2-án megbízza az előre hozott választás győztesét a kormányalakítással.

Forrás: Újszó2023. 10. 01. 16:22
FICO, Robert
Nyitra, 2023. szeptember 12. Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetõje beszél támogatóihoz a Nyitrában rendezett kampányeseményen 2023. szeptember 12-én. A szlovákiai elõrehozott parlamenti választást szeptember 30-án tartják. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szlovák elnök a Facebookon közzétett bejegyzésében elmondta:

Ma arra a változásra ébredtünk, amelyet az előre hozott parlamenti választás hozott. Szabad és demokratikus volt, és valós képet alkotott társadalmunkról. Függetlenül attól, hogy egyesek örülnek az eredménynek, mások pedig szomorúak, lettek győzteseink és veszteseink, ez a kép Szlovákiáról

– írta a bejegyzésben az államfő.

Zuzana Caputová hozzátette, a magas részvételi arány azt mutatja, hogy a lakosság korántsem közömbös az ország jövője iránt, és a választás után is folytatja erőfeszítéseit a tisztességes, demokratikus és jól kormányzott társadalom megteremtése érdekében.

A választás előtti kampány, amely mostanra szerencsére véget ért, sebeket ejtett közösségünk légkörében, az emberek közötti kapcsolatokban, valamint a politikába és a demokráciába vetett általános bizalomban. Úgy gondolom, hogy a politikai pártok, amelyek a választáson elnyerték a nép bizalmát, tisztában vannak a felelősségükkel, és megpróbálják majd ezeket a sebeket gyógyítani

– folytatta az államfő.

Caputová kiemelte, a legfőbb felelősség a jövőbeli fejleményekért a választás győzteseit terheli, mivel ők keltették a legnagyobb elvárásokat a közvéleményben, ezért fontos, hogy mindezeket teljesítsék Szlovákia polgárai számára.

Alkotmányos hagyományaink szellemében holnap a választás győztesére bízom a kormányalakítást, és készen állok tájékoztatni a pártok vezetőit is az eljárásról

 – zárta gondolatait a köztársasági elnök.

 

Borítókép:  Robert Fico, az Irány – Szociáldemokrácia párt vezetője beszél támogatóihoz a Nyitrában rendezett kampányeseményen 2023. szeptember 12-én. (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.