Orbán Viktor szövetségese győzött Szlovákiában

Magyarország egy pragmatikus szövetségest nyert Robert Fico győzelmével – magyarázta lapunknak Mráz Ágoston Sámuel. A Nézőpont Intézet igazgatója elmondta, az ünnepléssel a győztesnek várnia kell, ugyanis a globalista elit Soros Györggyel az élén mindent megtesz, hogy pozícióba juttassa politikusait. Nem lesz ez másképp a közelgő lengyelországi választásokon sem, ugyanakkor a visegrádi négyek jelen állás szerint erősíthetik szövetségüket a közeljövőben.

2023. 10. 01. 13:04
FICO, Robert
Nyitra, 2023. szeptember 12. Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetõje beszél támogatóihoz a Nyitrában rendezett kampányeseményen 2023. szeptember 12-én. A szlovákiai elõrehozott parlamenti választást szeptember 30-án tartják. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robert Fico győzelmével Magyarország egy pragmatikus szövetségest nyerhet, akinek a világnézete az európai sorsdöntő kérdésekben nagyon hasonló a magyar kormányéhoz

– fogalmazott lapunk megkeresésére Mráz Ágozton Sámuel. A Nézőpont Intézet igazgatója példaként említette, hogy a Fico által vezetett Smer–SD párt Magyarországgal egyetértve elutasítja az ukrajnai háború meghosszabbítását, a további fegyverszállítmányokat, elutasítja az illegális bevándorlással szembeni megengedő liberális álláspontot, illetve nem kér a genderideológiából sem, a családok pártján áll. 

A szlovákiai választások eredményei

Robert Fico pártja a szavazatok 23 százalékával megnyerte a szombaton megrendezett előre hozott választásokat Szlovákiában. Ezzel maga mögé utasította a liberális Progresszív Szlovákia (PS) tömörülést. 

A Soros György által támogatott politikai erők komoly vereséget szenvedtek

− húzta alá a szakértő. Hozzátette ugyanakkor, az ünnepléssel a győztesnek még várni kell, ugyanis a kormányalakítás, a koalíciós tárgyalások még hátravannak. – A liberális, föderalista erők minden lehetséges eszközt be fognak vetni, hogy a választók akarata ellenére ők kerüljenek kormányra – húzta alá Mráz Ágoston Sámuel. 

 

Globalista beavatkozás

A választásokba történő beavatkozásra egyébként a kampány ideje alatt is volt példa. Többek közt a cseh államfő, valamint Mark Rutte korábbi holland miniszterelnök is nyíltan kampányolt a liberális, progresszív pártok valamelyike mellett. 

Ez ma már mindennapos Közép-Európában

– fogalmazott az elemző, utalva a tavaly áprilisi magyarországi választásokra, amikor is az amerikai Action for Democracy bizonyíthatóan és óriási összegekkel is támogatta az ellenzéket az Orbán-kormány megbuktatására. Szlovákiában, Lengyelországban hasonló tevékenységet végeznek, médiabefolyással, az Európai Unió aktuális intézkedéseivel próbálnak beavatkozni a választásokba. – Fel kell készülnünk, hogy az előttünk álló választások mind ilyenek lesznek – figyelmeztetett a szakértő.

Ez különösen fontos, hiszen Szlovákia után egy másik visegrádi országban, Lengyelországban rendeznek sorsdöntő választásokat, október 15-én. 

Lengyelországban is a föderalista liberálisok és a szuverenista konzervatívok párharcáról van szó

– mutatott rá Mráz Ágoston Sámuel. Mint mondta, amennyiben a kormánypárt diadalmaskodik, úgy az hatalmas győzelem lenne Közép-Európának, tekintve, hogy a térség vezető államáról van szó. 

Ha azonban a Donald Tusk által vezetett ellenzék ér oda az első helyre, úgy megkezdődik a régió felszabdalása, globalista érdekek mentén.

 

Feléledő szövetség

A szakértő szerint egyébként Robert Fico győzelme megerősítheti Közép-Európát, illetve a visegrádi négyek együttműködését. A háború kitörését követő hosszú hónapokon keresztül Magyarország egyedül maradt békepárti álláspontjával, amely a partnerség ellaposodásához vezetett. Az elmúlt időszakban ugyanakkor – többek közt az ukrán gabona importtilalma kapcsán újraéledő együttműködésnek köszönhetően – úgy tűnik, hogy Lengyelország is kezd pragmatikusabban gondolni a háborúra. Ezt felerősítheti Robert Fico győzelme, hiszen a politikus kampánya során számtalanszor hangsúlyozta: megválasztása esetén leállítják az Ukrajnának nyújtandó fegyverszállítmányokat – akárcsak tette ezt Lengyelország az elmúlt hetekben.

A visegrádi négyekből már nem Magyarország, hanem Csehország lóg ki

− tette hozzá a szakértő.

Borítókép: Robert Fico, az Irány – Szociáldemokrácia (Smer–SD) párt vezetője beszél támogatóihoz a Nyitrában rendezett kampányeseményen 2023. szeptember 12-én. A szlovákiai előre hozott parlamenti választást szeptember 30-án tartották (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.