Magyarországra menekülnek az elégedetlen németek

A közösségi médiában hasznos tanácsokkal, tippekkel látják el a költözésre készülő honfitársaikat.

2023. 09. 30. 14:29
A Balatoni értéktár Kovács Emőke új könyve a magyar tengerről.
Zamárdi, 2023. augusztus 24. Fiatalok a Strand Fesztiválon Zamárdiban 2023. augusztus 24-én. A fesztivált augusztus 23. és 26. között rendezik meg a Balaton-parti településen. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miért vándorol egyre több német Magyarországra? – kezdi a TikTok közösségi oldalon megosztott videójában egy férfi, aki maga is Németországból költözött hazánkba. 

A Die_schmidts_ungarn néven posztolva a következő okokat hozta fel arra nézve, miért jó Magyarországon élni:

  • Itt nyugodtabb és lazább életvitelt folytatnak az emberek, mint bármely másik európai országban
  • Magyarországnak elképesztően gazdag a kultúrája és a történelme
  • A magyarok meginghatatlanul büszkék hazájukra, és nagy az együttműködés közöttük
  • A lakosság széles körben támogatja a konzervatív politikát, Magyarország érdekeit előtérbe helyezik 
  • Nagyon alacsony a bűnözések száma
  • Alacsonyabbak a megélhetési költségek, mint például Németországban vagy Ausztriában
  • Az integráció meglehetősen könnyebb, mint más országokban

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szintén megerősítik, hogy a németek körében igen népszerűvé vált hazánk:

az elmúlt négy évben dinamikusan, 34,9 százalékkal nőtt az itt letelepedő németek száma. 

Míg 2019-ben 16 537-en érkeztek, a Magyarországon élő német állampolgárok száma 2023-ban már elérte a 22 310-et – írta meg lapunk is a Magyar–Német Intézet nemrég megjelent elemzésére hivatkozva. Az intézet igazgatója, Bauer Bence elmondta a Magyar Nemzetnek: a Dunántúl egyes régióiban, beleértve a Balaton környékét, igazi német ajkú infrastruktúra alakult ki, vannak már német mesterek és szolgáltatók is. 

– Magyarországon új otthonra találtunk. A Balatontól délre fekvő vidék a szülőföldünkre emlékeztet minket, amelyet szintén a szőlőművelés jellemez – mesélte egy német állampolgár, Emily Paersch is lapunknak.

 

Létezik egy szabad ország, ahol garantált a véleménynyilvánítás szabadsága és a jogállamiság

 – osztja meg egy másik német férfi is a véleményét a TikTokon.

A derhonklartext nevű felhasználó a Komm ins sichere Ungarn (Gyere a biztonságos Magyarországra) című videósorozatában osztja meg, mit szeret hazánkban. Ezek közé sorolja, hogy a magyar kormány megvédi a határait és a családokat is.

Létezik egy szabad ország, ahol az apa férfi, az anya pedig nő

 – mondja egy másik videójában. Magyarországot ideológiai és fizikai szempontból is biztonságosnak tartja, kiemeli hogy hazánk a genderideológiával és az illegális migrációval is küzd. 

Danke Orbán! (Köszönjük, Orbán!)

– mondja a német férfi, hozzátéve, hogy egyedül Orbán Viktor magyar miniszterelnök védi meg az Európai Unió külső határait. 

@derhonklartext Bürgerwehr an den EU Außengrenzen von Ungarn. #bürgerwehr #euaußengrenze ♬ Originalton - Der HON Klartext

A Magyar–Német Intézet elemzéséből is kiderült: Németországban tavaly 11,5 százalékkal növekedett az elkövetett bűntettek száma, így beszédes az összehasonlítás Magyarországgal, ahol az utóbbi tíz évben ez a szám 64,5 százalékkal csökkent. Lakosokra vetítve még szembetűnőbb a különbség: Németországban százezer lakosra tavaly 6762 bűntett jutott, míg idehaza ez a szám 1732, azaz a németországi érték negyede. 

Az említett felhasználókon kívül pedig van olyan is a TikTokon, aki nemcsak hasznos tippekkel látja el a német állampolgárokat arról, hogyan tudnak Magyarországra költözni, hanem az integrációjukat is segíti. 

A magyarbasics nevű profil gazdája például a megélhetéshez elengedhetetlen bevásárlási procedúrához ad tippeket, a többi között megismerteti a külföldi betelepülőket a forinttal és a számokkal is. 

 

Borítókép: Látkép a Balaton-parti Zamárdi településről (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.