Nem nyolc, csak egy évig kell börtönben ülnie a volt miniszterelnöknek

A vád: hatalommal való visszaélés és az összeférhetetlenségi szabályok megszegése.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 09. 01. 13:57
SINAVATRA, Thakszin; SINAVATRA, Paetongtarn
Bangkok, 2023. augusztus 22. A 15 éves önkéntes számûzetésébõl hazatért Thakszin Sinavatra volt thaiföldi miniszterelnök üdvözli támogatóit a thaiföldi fõváros Don Mueang repülõterén 2023. augusztus 22-én. Thakszin Sinavatra kormányzásának a 2006-os katonai puccs vetett véget. Korrupcióval, hatalommal való visszaéléssel és a monarchia iránti tiszteletlenséggel vádolták, a börtönbüntetés elõl 2008-ban elmenekült az országból. Jobbról lánya, Paetongtarn Sinavatra, a Pheu Thai Párt miniszterelnök-jelöltje. MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit Fotó: Rungrodzs Jongrit
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az önkéntes száműzetéséből hazatért Thakszin Sinavatra volt thaiföldi miniszterelnök nyolcévi börtönbüntetését egy évre csökkentette Maha Vadzsiralongkorn (X. Ráma) király – közölte a Royal Gazette című hivatalos thaiföldi lap pénteken.

Sinavatra a múlt héten tért haza Szingapúrból a börtön elkerülése érdekében önként vállalt 15 éves száműzetéséből. A repülőtérről egyenesen a legfelsőbb bíróságra vitték, ahol hatalommal való visszaélés és az összeférhetetlenségi szabályok megszegésének vádjával nyolcévi börtönbüntetésre ítélték, majd onnan egy büntetés-végrehajtási intézetbe szállították.

A thaiföldi igazságügyi minisztérium tájékoztatása szerint a volt miniszterelnök csütörtökön királyi kegyelem iránti kérelmet nyújtott be.

„Thakszin miniszterelnök sok jót tett az országért, az emberekért és hűséges a monarchiához. Tiszteletben tartotta az eljárást, beismerte bűnösségét, megbánta tettét és elfogadta a bírósági ítéleteket. Jelenleg idős, beteg és orvosi ellátásra szorul” – írta a Royal Gazette.

A milliárdos Sinavatrának, aki vagyonát a távközlési ágazatban szerezte, továbbra is nagy befolyása van a thaiföldi politikában, miután a személyéhez hű pártok az elmúlt két évtizedben – egészen mostanáig – minden választást megnyertek.

„Ez őfelsége kegyelme, hogy csökkentette Thakszin büntetését. Az ország lakóinak el kell fogadniuk ezt, és nem szabad kritizálniuk a döntést, mert az a királyi hatalom megsértésének minősülhet” – mondta a volt miniszterelnök ügyvédje.

Sinavatra hazatérésével egyidejűleg a thaiföldi parlamentben szavazást tartottak, amelyen a Pheu Thai Párt jelöltjét, a királypárti hadsereghez közel álló konzervatív pártszövetség és az exkormányfő által is támogatott Szretta Tavizin ingatlanmágnást választották meg kormányfőnek.

Az elmúlt hetek eseményei felerősítették a találgatásokat, amelyek szerint Sinavatra alkut köthetett a választásokon rendre sikertelen konzervatív riválisaival, illetve a királypárti hadsereggel. Utóbbi 2006-ban és 2014-ben is államcsínyt hajtott végre, hogy korrupció, hatalommal való visszaélés és a monarchia iránti tiszteletlenség vádjával távozásra kényszerítse a népszerű politikust, illetve a kormányfői tisztséget szintén elnyerő húgát, Jinglak Sinavatrát is.

Borítókép: Thakszin Sinavatra (Fotó: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit )

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.