Orosz támadások sora előzi meg Putyin és Erdogan találkozóját

Hétfőn fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnök török kollégáját, Recep Tayyip Erdogant Szocsiban. A török vezető látogatásának legfőbb célja, hogy áttörést érjen el a júliusban megfeneklett ukrán gabonaexport-egyezmény újraélesztésével kapcsolatban. A két elnök megbeszélése előtt azonban több kulcsfontosságú ukrán kikötőt is támadás ért.

Kónya Rita
2023. 09. 04. 8:52
null
Isztambul, 2022. augusztus 3. A török védelmi minisztérium által közreadott képen 26 ezer tonna ukrán kukoricával Tripoliba tartó, Sierra Leonéban bejegyzett Razoni teherhajón ellenõrök Isztambul közelében 2022. augusztus 3-án. Az Ukrajna ellen indított orosz háború február 24-i kezdete óta ez az elsõ, ukrán gabonát szállító hajó, amely elindulhatott Odesszából, és most egy nemzetközi csoport ellenõrzi, a gabonán kívül nincs-e más, tiltott rakomány a fedélzetén. MTI/EPA/Török védelmi minisztérium Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Odessza és Reni után újabb fontos ukrán kikötővárost ért támadás: Izmailban a helyi hatóságok felszólították a lakosságot, hogy keressenek menedéket − írja a Deutsche Welle

Reni és Izmail kikötőit az elmúlt hetekben többször is támadták – számol be róla a Reuters hírügynökség is.

A dunai kikötők akkor váltak kulcsfontosságúvá, amikor Oroszország júliusban kilépett az ENSZ és Törökország közvetítésével tető alá hozott gabonaegyezményből. Az oroszok arra hivatkoztak, hogy a saját mezőgazdasági termékeik és műtrágyájuk nemzetközi piacra jutása az ígéretek ellenére nem biztosított. 

Bár az orosz élelmiszerexportra nem vonatkoznak a nyugati szankciók, a gyakorlatban a fizetési, logisztikai és biztosítási korlátozások ellehetetlenítik azt – mutat rá az al-Dzsazíra hírtelevízió cikke.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn azzal a nem titkolt szándékkel látogat Oroszországba, hogy rávegye Vlagyimir Putyin orosz államfőt a gabonaegyezmény újjáélesztésére.

A hétfői csúcstalálkozón megvitatjuk a gabonaexport jelenlegi helyzetét. Óvatosak vagyunk, de reméljük, hogy sikerrel járunk, mert ez a helyzet az egész világot érinti

− nyilatkozta a találkozó előtt Alif Cagatay Kilic, Erdogan külpolitikai és biztonsági főtanácsadója.

Törökország mellett az ENSZ is tesz lépéseket a gabonaegyezmény felélesztésére. Antonio Guterres főtitkár levélben vázolta javaslatait Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek, azonban egy név nélkül nyilatkozó orosz diplomata szerint a levél nem tartalmazott különösebb újdonságot, inkább 

csak a szervezet eddigi javaslatait foglalta össze, amelyeket az orosz fél nem tart működőképesnek.

„Ezek a civil célpontok és infrastruktúra elleni támadások Ukrajnában indokolatlanok” − reagált Románia a határa közvetlen közelben fekvő Reni kikötővárost ért vasárnapi támadásra.

Nem csak az ukrán kikötővárosokat érte ugyanakkor orosz támadás hétfőn. Oroszország arról számolt be, hogy megsemmisített négy ukrán hadihajót, amelyek csapatokat szállítottak a Fekete-tengeren. A védelmi minisztérium beszámolója szerint az ukránok a krími partvidék felé haladtak. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Török védelmi minisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.