időjárás 2°C Miklós 2023. december 6.
logo

Polgárháborús állapotok alakultak ki Lampedusán

Gábor Márton
2023.09.21. 16:02
Polgárháborús állapotok alakultak ki Lampedusán

A közösségi médiában egyre több olyan videó kering, amelyből arra lehet következtetni, hogy az Afrikából, csónakokon érkező illegális bevándorlók elárasztották a szigetet. Lampedusán jelenleg is több mint tízezer illegális bevándorló tartózkodik, miközben a sziget népessége alig több mint hatezer fő. 

A fenti videón az látható, ahogy a migránsokat szállító csónakok gyakorlatilag elözönlik a partszakaszt. A felvételt készítő bármerre is forgatja készülékét, mindenhol ilyen csónakokat látunk, amik tele vannak bevándorlókkal. 

A kikötést követően a migránsokat egyébként zárt befogadóközpontba viszik, de az mostanra annyira túlzsúfolttá vált, hogy a helyi erők nem vagy csak alig tudják megállítani a szökni próbáló személyeket. 

A táborból kijutó migránsok legtöbbször egyébként kóborolnak, hajléktalanként élnek a sziget utcáin, az éttermekben ücsörögnek, és rettegésben tartják a sziget lakosságát. 

Ráadásul nem elég, hogy sokszor az utcán élnek, de egyre erőszakosabban is viselkednek. Nemrég például egy újságírót is elkergettek az utcáról, amit gyakorlatilag a lakhelyüknek választottak. 

Egyes illegális bevándorlók időközben tiltakozásképp elzárták a befogadóközpont irányába tartó egyetlen közutat, így megakadályozva, hogy a hatóságok elérjék a migránstábort. 

Borítókép: Migránsok az olaszországi Lampedusa szigetén. (Fotó: Havran Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.