Sikerült Eva Kaili mesterterve, elhalasztják a korrupciós botrány főszereplőjének ügyét

Ügyvédei közbenjárása révén egy hónappal az EP-választás előtt egy hónappal kerül ismét napirendre a szocialista politikus ügye.

2023. 09. 19. 21:33
KAILI, Eva
Strasbourg, 2023. július 11. A korrupciós botrányba keveredett Eva Kaili görög szocialista párti képviselõ, az Európai Parlament (EP) volt alelnöke az uniós törvényhozás plenáris ülésén Strasbourgban 2023. július 11-én. A korábban vizsgálati fogságban levõ Kailit április 14-én a brüsszeli Haren börtönbõl házi õrizetbe helyezték a belga fõvárosban, majd késõbb EP-képviselõi jogköre gyakorlását is engedélyezték. Az idõközben leváltott EP-alelnököt még 2022. december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok a Katar-gate néven elhíresült korrupciós ügyben indított nyomozás során. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ügyvédei kérésének eleget téve jövő májusig elhalasztja a brüsszeli bíróság Eva Kaili, az európai parlamenti korrupciós botrány egyik főszereplőjének ügyét – számolt be kedd este a Politico brüsszeli hírportál. A lap szerint az EP volt szocialista alelnökének ügyvédei elegendő bizonyítékot szedtek össze a belga ügyészekkel szemben, azt állítva, hogy helytelenül kezelték az ügyet.

A bíróság döntésének értelmében belső vizsgálat indítanak, melyben arra keresik a választ, az ügyészek valóban megsértették-e a vád alá helyezett uniós politikusok – Eva Kaili, Andrea Cozzolino és Marc Tarabella – parlamenti mentelmi jogát.

 

A Politico értesülései szerint a védőügyvédek a nyomozás további részében a rendőrség által összegyűjtött bizonyítékokhoz is hozzáférhetnek. A portálnak Anthony Rizzo, a brüsszeli egyetem jogászprofesszora azt mondta, az ügy mostani szakasza már van olyan súlyos, hogy minden félnek hozzá kell férnie a teljes nyomozási aktához. – Tudomásom szerint ez példátlan Belgiumban egy ilyen mértékű vizsgálathoz – tette hozzá. Sven Mary, Kaili egyik ügyvédje úgy nyilatkozott az ügy kapcsán, hogy „a titkosszolgálatok beszivárogtak az Európai Parlamentbe, ez már túl messzire megy”.

Az ügyvédeknek márciusig van idejük benyújtani bizonyítékaikat, május közepén pedig újabb ülést hívnak össze az Igazságügyi palotába. Ekkora viszont már mindössze egy hónappal leszünk a június eleji európai parlamenti választások előtt.

A mostani vizsgálat azonban sorsdöntő lehet Kaili ügyében, az EP volt alelnöke ugyanis azzal érvel, hogy miután megsértették parlamenti mentelmi jogát, az ellene indított büntetőeljárást elfogadhatatlannak kell nyilvánítani.

Borítókép: A korrupciós botrányba keveredett Eva Kaili görög szocialista párti képviselő, az Európai Parlament (EP) volt alelnöke az uniós törvényhozás plenáris ülésén Strasbourgban 2023. július 11-én (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.