Sorra buknak a Soros-ügyészek, de még így is sokan vannak

Kritikusai szerint Soros György az elmúlt évtizedben legalább negyvenmillió dollárt költött arra, hogy baloldali ügyészeket helyezzen pozícióba.

Forrás: The Washington Times2023. 09. 07. 8:30
null
Hungarian-born US investor and philanthropist George Soros answers to questions after delivering a speech on the sidelines of the World Economic Forum (WEF) annual meeting in Davos on May 24, 2022. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Soros György demokrata párti támogató nagy sikerrel választatta meg a baloldalra húzó kerületi ügyészeket, de a hivatalban tartásuk már nehezebb feladatnak bizonyul” – fogalmaz a magyar származású milliárdosról a The Washington Times amerikai napilap.

A portál a Law Enforcement Legal Defense Fund amerikai rendőrségi szerveket támogató szervezet térképére hivatkozva kifejti, hogy már 13 Soros György által finanszírozott kampánybizottságokhoz vagy szervezetekhez köthető ügyész távozott hivatalából, miután lemondott, elveszítette a választást vagy eltávolították.

A térkép ugyanakkor arra is rámutat, hogy még mintegy hetven Soros-támogatott kerületi ügyész továbbra is hivatalban van.

„Azt látjuk, hogy ezek a baloldali ügyészek, ezek a gazemberek számos esetben lemondanak, vagy a választók kényszerítik ki a távozásukat” – mondta Zack Smith, a Heritage Foundation jogi munkatársa, Baltimore-i, San Franciscó-i, St. Louis-i, vagy éppen Hillsborough-i ügyészeket sorolva.

Mások inkább nem jelöltetik magukat a következő választásokon, elkerülve a bukást. Így tesz majd Kim Foxx, Cook megye államügyésze, aki a chicagói bűnözési hullám miatti felháborodás közepette áprilisban bejelentette, hogy 2024 novemberében nem pályázik újra a tisztségre.

A Soros-ügyészek közül, a texasi Mark Gonzalez a legutóbbi távozó, aki éppen kedden jelentette be lemondását, miután polgárok egy csoportja „eltávolítási kérelmet” indított ellene, amelyben a hivatalának rossz irányításával és vádemelések elmulasztásával vádolják.

Mark Gonzalez, mint országszerte sok Soros-közeli kerületi ügyész, a társadalmi igazságosság nevében újraértelmezte a kerületi ügyész szerepét, gyakran a közbiztonság rovására azokban a közösségekben, amelyek védelmére esküt tettek

– fogalmazott a petíció egyik benyújtója.

Gonzalez tagadta a vádakat, ahogy azt is, hogy Soros György támogatta volna – noha kapcsolatban állt a Soros által támogatott Tides Alapítvánnyal. Az ügyész a kritikákat követően nem a jogi munkájára koncentrál a jövőben, hanem Ted Cruz republikánus texasi szenátor kihívójaként kíván politikai pályára lépni.

„Soros György az elmúlt évtizedben legalább negyvenmillió dollárt költött arra, hogy baloldalra húzó, vádlottbarát kerületi ügyészeket helyezzen pozícióba, mindezt kilencvenszázalékos sikeraránnyal” – mondta a Fox News amerikai hírtelevíziónak Matt Palumbo, a „The Man Behind the Curtain” című könyv szerzője.

 

Ám amint arra a The Washington Times rámutat, a kerületi ügyészek megválasztatása és tisztségben tartása „két külön kávéház”. Ennek a megnehezítésében konzervatív államok is küzdenek, olyan törvényeket szorgalmazva, amelyek bizottságok felállításával jogi lehetőséget teremtenek az ügyészek figyelmeztetésére és eltávolítására.

„Nem fogom tétlenül nézni, hogy gazember vagy inkompetens ügyészek nem hajlandók betartani a törvényeket. Üzenjük, hogy mi nem adjuk fel a közbiztonság védelmét, hogy az ügyészek elengedhessék a bűnözőket” – fogalmazott Brian Kemp, Georgia állam kormányzója.

Néhány ügyész pert indított a törvény hatályon kívül helyezésére, mondván, az beavatkozik az ügyészi mérlegelésbe és függetlenségbe.

Borítókép: Soros György, a magyar származású amerikai milliárdos üzletember a Világgazdasági Fórumon (WEF) szólal fel Davosban, 2022. 05. 24-én. (Fotó: Fabrice COFFRINI / AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.